Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
Spoon

Różności Z Ciasta Francuskiego

Rekomendowane odpowiedzi

Uwielbiam ciasto francuskie, bo można z niego szybko przyrządzić ciekawe smaczne przekąski.

Jako pierwsze polecam Empanadillas z krewetkami.

Do ich zrobienia potrzeba:

-opakowanie ciasta francuskiego

- 2 łyżki masła

- 2 posiekane cebule

- 2 pomidory pokrojone w kostkę

- paprykę pokrojoną w kostkę

- 250 g grzybów posiekanych, mogą być różne

- łyżka oleju

- sól, pieprz

- jajko ugotowane na twardo posiekane

- 100 g krewetek posiekanych

- 1/2 łyżeczki chilli w proszku

- 1 żółtko do posmarowania

 

Ciasto rozmrozić, piekarnik nagrzać do 200 C. Masło podgrzać i dusić na nim cebulę, dodać pomidory i paprykę. Grzyby podsmażyć na dużym ogniu na oleju. Dodać jajko, krewetki i resztę składników, podsmażyć na mały ogniu jeszcze z 10min. Przyprawić, odstawić by wystygło.

 

Ciasto rozwałkować, wyciąć krążki o średnicy 15cm. Ułożyć nadzienie na jednej połowie i zlepić pierożki. Brzegi zwilżyć wodą całość posmarować żółtkiem. Piec ok. 15 min.

Smacznego  

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

witaj spoon ja z ciastem francuskim mam słabe doświadczenia , jak masz jakieś fajne coś na urodzinki co można podać to chętnie spróbuję tylko bez owoców morza 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To może ze szpinakiem, pomidorkami i serem feta. Super są i na ciepło i na zimno.

 

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i wrzuć przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Podsmaż i po chwili dodaj szpinak. Podduś do momenty gdy szpinak zwiędnie. Patelnie zdejmij z ognia.

Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, fetę pokrój w kostkę.
Do podduszonego szpinaku dodaj pomidorki i fetę. Całość delikatnie wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Piekarnik włącz na 200 stopni.
Na stole rozłóż ciasto francuskie i podziel je na kwadraty. Na każdym z nich pośrodku ułóż po 2 łyżki szpinakowego nadzienia, a narożniki ciasta zawiń do środka.
Ciasto posmaruj roztrzepanym jajem i wstaw do piekarnika. Piecz około 20-25 minut na złoty kolor.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ja na ciasto francuskie daję roztrzepane jajko, pokrojoną cebulę, tymianek oraz pieprz i sól i do piekarnika - po chwili mam pyszną przekąskę, którą każdy lubi :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja z ciasta francuskiego robię najczęściej pizzerinki. Przepis mam z Włoch, świetna sprawa, bo kazdy może zrobić je po swojemu. Czego potrzebujemy?

- 1 opakowania ciasta - ktoimy je w kwadraty

- sosu pomidorowego z dodatkami - ja mieszam przecier pomidorowy, ulubiony kechup, zioła, cebulkę i czosnek posiekane w kosteczkę

- szynka, kiełbasa, kurczak albo inne mięsko

- oliwki, ogórek, kukurzydza

- starty ser żółty (fajnie sprawdza sie wędzony)

 Potem robimy warstwy:

- ciasto

- sos

- miesko i dodatki

- ser

 

I do piekarnika. Świetna sprawa jako przekąska. Polecam :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.