Spoon 4 Napisano 19 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Uwielbiam ciasto francuskie, bo można z niego szybko przyrządzić ciekawe smaczne przekąski. Jako pierwsze polecam Empanadillas z krewetkami. Do ich zrobienia potrzeba: -opakowanie ciasta francuskiego - 2 łyżki masła - 2 posiekane cebule - 2 pomidory pokrojone w kostkę - paprykę pokrojoną w kostkę - 250 g grzybów posiekanych, mogą być różne - łyżka oleju - sól, pieprz - jajko ugotowane na twardo posiekane - 100 g krewetek posiekanych - 1/2 łyżeczki chilli w proszku - 1 żółtko do posmarowania Ciasto rozmrozić, piekarnik nagrzać do 200 C. Masło podgrzać i dusić na nim cebulę, dodać pomidory i paprykę. Grzyby podsmażyć na dużym ogniu na oleju. Dodać jajko, krewetki i resztę składników, podsmażyć na mały ogniu jeszcze z 10min. Przyprawić, odstawić by wystygło. Ciasto rozwałkować, wyciąć krążki o średnicy 15cm. Ułożyć nadzienie na jednej połowie i zlepić pierożki. Brzegi zwilżyć wodą całość posmarować żółtkiem. Piec ok. 15 min. Smacznego Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kucharcia34 0 Napisano 23 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 witaj spoon ja z ciastem francuskim mam słabe doświadczenia , jak masz jakieś fajne coś na urodzinki co można podać to chętnie spróbuję tylko bez owoców morza Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Spoon 4 Napisano 24 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 To może ze szpinakiem, pomidorkami i serem feta. Super są i na ciepło i na zimno. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i wrzuć przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Podsmaż i po chwili dodaj szpinak. Podduś do momenty gdy szpinak zwiędnie. Patelnie zdejmij z ognia. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, fetę pokrój w kostkę.Do podduszonego szpinaku dodaj pomidorki i fetę. Całość delikatnie wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.Piekarnik włącz na 200 stopni.Na stole rozłóż ciasto francuskie i podziel je na kwadraty. Na każdym z nich pośrodku ułóż po 2 łyżki szpinakowego nadzienia, a narożniki ciasta zawiń do środka.Ciasto posmaruj roztrzepanym jajem i wstaw do piekarnika. Piecz około 20-25 minut na złoty kolor. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
makagn82 0 Napisano 11 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 ja na ciasto francuskie daję roztrzepane jajko, pokrojoną cebulę, tymianek oraz pieprz i sól i do piekarnika - po chwili mam pyszną przekąskę, którą każdy lubi :) Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ra_szymczak 4 Napisano 15 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2014 a może szybkie do wykonania świderki serowe z ciasta francuskiego - zapodaję link :) Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Armenika 1 Napisano 4 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Napisano 4 Września 2014 Ja z ciasta francuskiego robię najczęściej pizzerinki. Przepis mam z Włoch, świetna sprawa, bo kazdy może zrobić je po swojemu. Czego potrzebujemy? - 1 opakowania ciasta - ktoimy je w kwadraty - sosu pomidorowego z dodatkami - ja mieszam przecier pomidorowy, ulubiony kechup, zioła, cebulkę i czosnek posiekane w kosteczkę - szynka, kiełbasa, kurczak albo inne mięsko - oliwki, ogórek, kukurzydza - starty ser żółty (fajnie sprawdza sie wędzony) Potem robimy warstwy: - ciasto - sos - miesko i dodatki - ser I do piekarnika. Świetna sprawa jako przekąska. Polecam :) Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rekomendowane odpowiedzi