Skocz do zawartości

Różności Z Ciasta Francuskiego


Rekomendowane odpowiedzi

Uwielbiam ciasto francuskie, bo można z niego szybko przyrządzić ciekawe smaczne przekąski.

Jako pierwsze polecam Empanadillas z krewetkami.

Do ich zrobienia potrzeba:

-opakowanie ciasta francuskiego

- 2 łyżki masła

- 2 posiekane cebule

- 2 pomidory pokrojone w kostkę

- paprykę pokrojoną w kostkę

- 250 g grzybów posiekanych, mogą być różne

- łyżka oleju

- sól, pieprz

- jajko ugotowane na twardo posiekane

- 100 g krewetek posiekanych

- 1/2 łyżeczki chilli w proszku

- 1 żółtko do posmarowania

 

Ciasto rozmrozić, piekarnik nagrzać do 200 C. Masło podgrzać i dusić na nim cebulę, dodać pomidory i paprykę. Grzyby podsmażyć na dużym ogniu na oleju. Dodać jajko, krewetki i resztę składników, podsmażyć na mały ogniu jeszcze z 10min. Przyprawić, odstawić by wystygło.

 

Ciasto rozwałkować, wyciąć krążki o średnicy 15cm. Ułożyć nadzienie na jednej połowie i zlepić pierożki. Brzegi zwilżyć wodą całość posmarować żółtkiem. Piec ok. 15 min.

Smacznego  

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To może ze szpinakiem, pomidorkami i serem feta. Super są i na ciepło i na zimno.

 

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i wrzuć przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Podsmaż i po chwili dodaj szpinak. Podduś do momenty gdy szpinak zwiędnie. Patelnie zdejmij z ognia.

Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, fetę pokrój w kostkę.
Do podduszonego szpinaku dodaj pomidorki i fetę. Całość delikatnie wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Piekarnik włącz na 200 stopni.
Na stole rozłóż ciasto francuskie i podziel je na kwadraty. Na każdym z nich pośrodku ułóż po 2 łyżki szpinakowego nadzienia, a narożniki ciasta zawiń do środka.
Ciasto posmaruj roztrzepanym jajem i wstaw do piekarnika. Piecz około 20-25 minut na złoty kolor.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • 4 miesiące później...
  • 3 tygodnie później...

Ja z ciasta francuskiego robię najczęściej pizzerinki. Przepis mam z Włoch, świetna sprawa, bo kazdy może zrobić je po swojemu. Czego potrzebujemy?

- 1 opakowania ciasta - ktoimy je w kwadraty

- sosu pomidorowego z dodatkami - ja mieszam przecier pomidorowy, ulubiony kechup, zioła, cebulkę i czosnek posiekane w kosteczkę

- szynka, kiełbasa, kurczak albo inne mięsko

- oliwki, ogórek, kukurzydza

- starty ser żółty (fajnie sprawdza sie wędzony)

 Potem robimy warstwy:

- ciasto

- sos

- miesko i dodatki

- ser

 

I do piekarnika. Świetna sprawa jako przekąska. Polecam :)

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.