kleopatra Opublikowano 22 Maja 2004 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2004 Składniki: duża fasola, najlepiej Jaś boczek - ok. 20% ilości fasoli kiełbasa cebula marchewka bulion przecier pomidorowy trochę mąki do zagęszczenie - nie zawsze potrzeba papryka słodka, odrobina chili, pieprz, sól przygotowanie: Fasolę moczymy przez noc. Następnego dnia smażymy boczek i kiełbaskę, a kiedy tłuszcz się trochę wytopi dodajemy posiekaną cebulę. W garnku gotujemy fasolę w bulionie, dodając przysmażoną kiełbaskę, boczek i cebulkę. Po ok. 15 min. wrzucamy pokrojoną w kostkę marchewkę, po kilku minutach zageszczamy przecierem pomidorowym. Pod koniec zagęszczamy mąką i przyprawiamy. smacznego!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graszka Opublikowano 6 Czerwca 2004 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2004 Fasolka po bretońsku Składniki 1kg 200g fasoli jaś, 60 dag kielbasy podwędzanej, 1 słoiczek dobrego przecieru, Kotlina lub Pudliszek, 3 cebule, pieprz, sól, papryka mielona słodka, majeranek suszony. Sposób przygotowania Fasolę na noc zalać dużą ilością wody, następnego dnia wodę zlać. Wrzucić fasolę do garnka , zalać dużą ilościa wody, wsypać 1 łyżkę soli kuchennej, gotować aż zmieknie. Należy pamietać aby w trakcie gotowania nie dolewać zimnej wody, bo fasola będzie twarda. W międzyczasie pokroić cebulę i kiełbasę w kostkę, posmażyć kielbasę na patelni, gdy będzie rumiana, dodać cebulkę i smażyć aż się zeszkli. Do ugotowanej fasoli dodać usmażoną kiełbasę z cebulką, pieprz, paprykę(ok 1 łyżeczki), majeranek do smaku(ok 1 łyżeczki) i przecier pomidorowy, chwilę pogotować. W szlance wody rozrobić taką ilość maki , aby zawiesina nie była zbyt gęsta i nie powstały kluski podczas wlewania. Wlewać po trochu do fasolki , aż do uzyskania odpowiedziej gęstości, w razie potrzeby dorobić wody z mąką. Jeżeli ktoś woli, może zrobić zasmażkę i nią zagęścić fasolkę. Nie wpłynie http://www.graza.serwus.pl/zdjecia%201/fasolka_m.jpg[img/] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Halkuk Opublikowano 4 Lipca 2004 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2004 Fasolkę po bretońsku robię podobnie jak GRASZKA , tyle tylko , że gotują fasolkę w wodzie w której się moczyła , majeranek zaś dodaję na koniec gdy potrawa jest już gotowa . Chciałabym się jeszcze podzielić pewną radą - otóż gotowałam fasolkę w stalowym garnku ze szklaną pokrywą , w tym garnku o wiele szybciej jest miękka fasolka . Niestety po ugotowaniu zostawiłam pokrywkę na garnku i to spowodowało , że potrawa bardzo szybko się zepsuła :D . Dlatego trzeba pamiętać żeby nie zostawiać pod przykryciem gotowej potrawy http://www.smaczny.pl/forum//public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/icon_exclaim.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basia_set Opublikowano 25 Sierpnia 2004 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2004 WITAM.Zgadzam sie z tym iż fasole gotuje się w tej samej wodzie co sie moczyła a majeranek dodaje się na końcu ja osobiście kupuje średnią fasole nie tą dużą jest dużo tańsza a smakuje tak samo i sole dopiero kiedy fasola jest dochodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dana2005 Opublikowano 20 Maja 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2005 Witam. Ja jak gotuję fasolkę po bretońsku to do samego gotowania dodaję ok. 1/2 łyżeczki rozmarynu. Sos pomidorowy doprawiam jarzynką, papryką słodką, odrobiną ostrej, startym na dobnych oczkach ząbkiem czosnku, odrobiną hyzopu, łyżką soku cytrynowego, łyżką miodu prawdziwego, dużo majeranku no i sól i pieprz. Pycha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bernimek Opublikowano 22 Maja 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2005 Witam! Potrawa ta będzie jeszcze bardziej smaczniejsza, jeśli do przesmażonej cebulki i kiełbaski dodamy przecier pomidorowy i jeszcze chwilę podsmażymy ... Podobno wydobędzie sie z przecieru bardziej wykwintniejszy smak. Próbowałam i mam wrażenie, że coś w tym jest ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.