misia Opublikowano 23 Września 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2005 Czy ktoś ma wypróbowany przepis na babkę marmurkową - taką z formy z kominkiem. Próbowalam ostatnio różne przepisy , ale zawsze wychodziła z zakalcem :) :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pimpolinka Opublikowano 27 Października 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2005 ja też mam ten problem choć i tak babka znika bo siostrzeniec uwielbia zakalce http://www.smaczny.pl/forum//public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/icon_exclaim.gif ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zazula226 Opublikowano 30 Października 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2005 może to nie będą babki marmurkowe, ale nie zdarzył mi sie zakalec, ani nic w tym stylu, i obie są do formy z kominkiem. Więc: 1. Babka Herbaciana Składniki: - 25 dag maki - 10 dag cukru - 8 dag margaryny - 2 żółtka - 1 szklanka mocnej herbaty(powinna być aromatyczna) - 8 dag rodzynek - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny - szczypta soli - margaryna do posmarowania formy - bułka tarta do posypania formy Lukier: - 12 dag cukru pudru - 1 łyżka soku z cytryny - 1 łyżka wody Sposób przygotowania: Rodzynki obrać, umyć, włożyć do garnuszka herbatą i gotowac około 5 minut. Margarynę utrzeć z cukrem, dodac żółtka, skórkę z cytryny, sól, przesianą mąkę wymieszana z sodą i proszkiem do pieczenia. Do ciasta wlewać stopniowo lekko ostudzoną herbatę i nadal mieszać. Na koniec dodać rodzynki i wymieszać. Ciasto przełożyć do babkowej formy, posmarowanej i obsypanej tarta bułką. piec 50-60 w piekarniku nagrzanym do 170-180 st. Zimną babkę pokryć lukrem Babka standartowa ;) Składniki: - 5 jaj - 1 szklanka cukru - 1 szklanka mąki pszennej - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej - 1 kostka margaryny 1/2 paczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Jajka i cukier utrzeć na puszysta masę. Dodać resztę składników i delikatnie wymieszać. Na koniec wlać gorącą rozpuszczona margarynę. Ciasto wylać do formy z „kominem” wysmarowanej i obsypanej bułką tartą. Piec około 40 minut w temperaturze 200° Pozdrawiam i smacznego życze, a od siebie dodam, że polecam bardziej tą herbacianą, i koniecznie z lukrem :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jola_A. Opublikowano 27 Stycznia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2006 na forum podalam przepis na babke marmurkowa, z tej porcji wyjdzie dwie formy z kominkiem.Ale jedna mozna zamrozic ,bedzie jak znalazl.Przepis wyprobowany ,robie ja czasami,nie wychodzi zakalec. pozdrowka :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.