Skocz do zawartości

Szpajza


madosia77

Rekomendowane odpowiedzi

SZPAJZA sładniki: 6sztuk jajek 6łyżek cukru 1/2 l,śmietany kremówki 3łyżki żelatyny 10 dkg kokosków Bakalie:rodzynki i orzechy Sposób przygotowania: Dzien wcześniej bakalie wraz z kokoskami zalać spirytusem . Ubijamy białka,dodajemy żółtka,w osobnej misce ubijamy kremówkęz cukrem,żelatynęrozpuszczamy.Razem łaczymy białka z kremówka dodajemy żelatynę schłodzoną do temperatury pokojowej,i dodajemy bakalie,wylewamy do salaterki. Polecam jest pyszna!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące później...

Witam was Smakosze, otoz slowo "SZPAJZA" jest spolszczonym, gwarowym jak rownierz fonetycznie napisanym odpopwiednikiem niemieckiego slowa "Speise" co oznacza potrawe. W tym wypadku zapewne jest to uproszczona i skrocona nazwe deseru jako potrawy slodkiej po niemiecku "Suessspeise". :D :D Pozdrawiam wszystkich serdecznie Dorota zza plota

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 9 lat później...
  • 1 miesiąc później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.