Skocz do zawartości

Sezon na jabłka - więc pieczemy szarlotki :)


Dorota

Rekomendowane odpowiedzi

Może dietetyczna szarlotka z maki razowej, piekłam ją kilkakrotnie. Mnie i mojej rodzinie smakuje. Przepis mam z archiwalnego poradnika domowego, oto on: 50 dag mąki pszennej razowej(jeśli jej nie mam to mieszm pół na pół mąkę pszenna z otrębami pszennymi lub można ją przygotować mieląc w młynku ziarna pszenicy),25 dag masła, 1jajo, 1 kg jabłek, 2 banany lub 50 dag gruszek, 10 dag rodzynek, 2 łyżki miodu, łyżka oleju,szklanka płatków owsianych górskich. Z mąki. masła i jajka zagnieść ciasto. włożyć nagodzinę do lodówki. Owoce obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wymieszć z rodzynkami. Schlodzone ciasto rowałkować na 1,5 cm i wyłożyć nim blaszke. Owoce ułożyć na cieście i posypać kruszonką przygotowaną z płatków owsianych zmiesznych z miodem i olejem. Kto lubi słodsze ciasto może do jabłek dodać 2 lyżki cukru lub miodu. Piec ok. 30 min. w tem. 200-220o C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam wszystkich w ten Mikołajkowy Dzień ;)

Przepis na Makową szarlotkę już wypróbowałam.

Ciasto jest po prostu ... pyszne - nic dodać nic ująć :). Polecam je na Święta Bożego Narodzenia.

Dziękuję Ci Dana2005 za ten przepis i pozdrawiam :D

Mikołajek :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Cieszę się i dumna jestem, ze mój przepis znalazł się w giełdzie przepisów. Proszę wypróbuj inne moje przepisy,sa sprawdzone, udoskonalone przeze mnie i wypróbowane. Szczególnie polecam placek z czarną porzeczką, który króluje na prawie kazdej uroczystości rodzinnej. Rownie pyszy jest placek serowy z ananasami. Serdecznie pozdrawiem Danka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Ci Danusiu za wszystkie Twoje przepisy, które dodajesz na Forum, są naprawdę ciekawe i godne polecenia ;). Jak tylko czas pozwoli, będę je dalej wypróbowywała ... :). Gorąco pozdrawiam Dorota

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.