Olwia Opublikowano 29 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2007 Wczoraj zrobiłam tą kapustę, tyle że zaprawiłam ją tak jak moja mama to robiła - odrobiną soku z cytryny i cukru. Zagęściłam ją mąką i była pyszna. Rodzina zjadła wszystko za jednym posiedzeniem i zamówiła to samo na dziś. Tak więc rano kupiłam dwie główki i zaraz biorę się do roboty. Cytuj
Justyna.K Opublikowano 29 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2007 Ja też wczoraj zrobiłam bigosik i pierwszy raz dałamj koperek przyznam że wyszedł pyszny.Znów coś nowego "dzięki forum" :cry: Cytuj
Gość Author Opublikowano 28 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2008 Witam :D Jestem mężczyzną, ale też od czasu do czasu lubię stanąć przy kuchni. Jak zapewne wiecie najlepszymi kucharzami są mężczyźni :razz: Odgrzeję trochę ten bigosik z młodej kapusty. Robi sie go zazwyczaj na tzw. przednówku, kiedy to mamy do wybory szereg nowalijek choć w obecnym czasie dostępne są one przez cały rok. Wszyscy gotujemy ten bigos podobnie :P Wszyscy dajemy młodą kapustę :-D . Potem dopiero wszystko, w zależności od pochodzenia i regionu kraju się rozjeżdża. Mój bigos jest z młodej kapustki, dużej ilości szczypioru, kopru (może być suszony jak świeżego nie dostaniecie) i natki pietruszki. Oczywiście nie może zabraknąć odrobiny mięska. Moga to być wczesniej ugotowane żeberka, podsmazona i ugotowana wołowinka, albo jak wiele z was pisze zwykła pokrojona i podsmazona kiełbaska. Nie dodaję mąki, przecieru ani innych dodatków, które z" bigosu z młodej kapusty" robią podrabiane leczo :-D , ale to moje zdanie a w kuchni ile kucharek tyle zdań. Po wygotowaniu się wody dodaję za to kilka łyżek śmietany 18 lub 22%. Bez obawy o kalorię. jest ich tak mało w tym bigosie, że spokojnie można go jeść bez ograniczeń. Jak zapewne wiecie kapusta pod różnymi postaciami, czy to surówka, bigos, gołąbki ..... ma właściwości przeciw rakowe. Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.