Halkuk Opublikowano 4 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2004 Składniki : główka kapusty białej kiełbasa cieńka ( ok 0,5 lub więcej jak kto lubi ) cebula ( 1-2) przecier pomidorowy przyprawy ( jarzynka , pieprz) troszkę tłuszczu Wykonanie : W dużym rondlu roztopić tłuszcz , na to wrzucić pokrojoną cebulę i kiełbasę i podsmażyć , mieszając żeby się nie przypaliło . Gdy kiełbaska jest już zarumieniona to wrzucać na nią pokrojoną kapustę . Lekko podsmażyć , podlać wodą posypać jarzynką . Tak dusić do miękkości , mieszając czasami , potem dodać przecier pomidorowy . Doprawić do smaku . Potrawa jest smaczna i dość szybko gotowa , bo młoda kapusta szybko mięknie . Smacznego . Cytuj
Dorunia Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 Bigos z młodej kapusty najbardziej lubię na kurczaku,ale na kiełbasce lub na konserwie też czasami gotuję :mrgreen: Cytuj
Kasiulek Opublikowano 25 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2007 Ja dzisiaj gotuje bigos z młodej kapusty. Gotuję go na żeberkach i nie zaprawiam koncentratem. Zamiast tego robię lekką zaprawę z mąki :sad: Cytuj
ina12 Opublikowano 25 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2007 Ja lubię i dodaję nieraz jabłka kwaskowate. Cytuj
Miuriel Opublikowano 25 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2007 Ja zamiast koncentratu daję słodką śmietankę. Czasami dodaję koncentrat ale malutko. Cytuj
magdalena7 Opublikowano 25 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2007 jakiś dziwny wasz bigos z młodej kapusty, bo u mnie jest zawsze koperek, i nigdy koncentrat. Cytuj
pszczółka maja Opublikowano 25 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2007 ja podobnie jak magdalena nie daje koncentratu, daje koperek i nigdy młodej kapusty nie robie z kiełbasą, a jakimś mięskiem np żeberkami Cytuj
Justyna.K Opublikowano 25 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2007 U mnie obowiązkowo musi być koncentrat przyznam się że bez niego :roll: nie wyobrażam sobie bigosu wiadomo każdy ma swoje przyzwyczajenia. :sad: Cytuj
Kasiulek Opublikowano 25 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2007 jakiś dziwny wasz bigos z młodej kapusty, bo u mnie jest zawsze koperek, i nigdy koncentrat. Ja również dodaję koperek- ale dzisiaj nie miałam więc zrobiłam bez... Muszę przyznać, że taki koperek- niby nic a dodaje mnóstwo smaku :sad: i tak samo nie daję koncentratu Cytuj
apsik Opublikowano 25 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2007 Ja też nie wyobrażam sobie młodej kapustki bez koperku i daję jeszcze szczypiorek -nigdy koncentratu. Cytuj
monik76 Opublikowano 25 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2007 Typowy bigos musi być na koncentracie , natomiast "duszona" kapusta najlepsza jest z koperkiem i zasmażką(bez koncentratu pom) A w tym przepisie podano składniki na bigos - z tym że jest on z młodej kapusty. Nie mylcie pojeć. :sad: Cytuj
EWA1992 Opublikowano 26 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2007 Ja robie podobnie jak Ela - apsik z tym,że dodaje jeszcze pomidory pokrojone oczywiście bez skórki. A typowy bigos nie robie z koncentratem pomidorowym bo poprostu mi nie smakuje,tylko dodaje (jak już wcześniej wspomniałam w podobnym temacie) grzyby suszone. Cytuj
Janka Opublikowano 26 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2007 Taki bigos gotuje bratowa mieszkająca na wschodzie Polski.Jest bardzo smaczny. Pozostałe kapusty też robię,ale to juz nie są bigosy. Uwielbiam z koperkiem,pietruszka,szczypiorem itd. Cytuj
wiola344 Opublikowano 28 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2007 :sad: Ja również nie dodaje do młodej kapusty koncentratu ,zato dużo koperku i zaprawiam odrobiną mąki ze śmietaną ale zawsze na kiełbasce dobrze uwędzonej- pycha :roll: :razz: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.