Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Was Drodzy Forumowicze http://www.smaczny.pl/forum//public/style_emoticons//icon_exclaim.gif http://www.smaczny.pl/forum//public/style_emoticons//icon_exclaim.gif http://www.smaczny.pl/forum//public/style_emoticons//icon_exclaim.gif

Święta tuż tuż ...

Może podzielicie się na forum jakie potrawy będę gościć u Was na stołach w tegoroczne Śwęta Bożego Narodzenia, a może nawet uchylicie rombek tajemnicy i .... zdradzicie na nie przepisy. Czekam ... :) :D :D

Pozdrawiam ;)

Dorota

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Świetny pomysł, bo właśnie się zastanawiam nad jadłospisem. Ja przeważnie robię: - na wigilię barszcz z uszkami kapustę z grochem kapustę z grzybami /czasem/ karp w galarecie /mój ulubiony z dodatkiem chrzanu/ karp smażony /większość go nie lubi/ sledzie po skandynawsku śledzie ze śliwkami pierogi ruskie pierogi z kapustą i grzybami gołąbki z ryżem i pieczarkami rybę po grecku kutię kompot z suszu - obiad BNar barszczyk z uszkami gołąbki z ryżem, mięsem i pieczarkami - obiad II dz.świąt barszcz ukraiński schab nadziewany śliwkami ponadto jakieś 2 sałatki jaja w sosie tatarskim chrzan coś w galarecie np.szynka zawijana-nadzienie serowo-chrzanowe lub schab no i ciasta 2 serniki różne makowce piernik coś z jabłkami ale nie szarlotka tylko Leon lub makowo-serowo-jabłkowy i jakiś z masą chyba tyle Chętnie jednak skorzystam z pomysłów innych, żeby trochę to odmienić. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ooo ... Dziękuję za podzielenie się z Forumowiczami tak długim i obszernym jadłospisem :). Myślę, że pozostali Forumowicze też podzielą się z nami swoimi świątecznymi potrawami. Ciekawi mnie przepis na "Śledzie po skandynawsku", czy mogłabym prosić o przepis na nie ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja napiszę co w pojawia się na stole wigilijnym w rodzinie moich rodziców (czyli przez moje pierwsze 25 lat życia - ostatnia wigilia to była moja pierwsza z Dorotą ;) ): - zupa: oczywiście barszcz z uszkami - drugie danie: karp, kapusta z grzybami, kartofle, kompot z suszonych owoców, czasami pierogi z kapustą - na podwieczorek: PREZENTY :) Czasami pojawiały się inne rzeczy, których nie pamiętam. Może to niewiele i nic szczególnego, ale wystarczyło, żebym czekał na każde święta (zwłaszcza na uszka, za którymi przepadam) Ale teraz z pewnością dzięki Dorocie i Waszym radom nasz wigilijny jadłospis się zmieni, i to na lepsze :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No właśnie, te uszka, ach ile tego zmieści się w brzuszkach moich synów. Dlatego już niedługo muszę się za nie zabrać i zamrozić, inaczej kolacja wigilijna byłaby chyba o północy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Doroto, przepis bardzo proszę, mam go w swoich zbiorach pod taką nazwą, choć spotkałam gdzieś identyczny, pod nieco inną: Śledzie po skandynawsku 6-8 płatów śledziowych sos: 1 szklanka gęstej śmietany 1,5 łyżki natki z pietruszki 1 łyżka drobno posiekanej cebuli 1 łyżka musztardy 1,5 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny pół puszki groszku konserwowego Śledzie pokroić dowolnie. Składniki sosu wymieszać, zalać śledzie. Dodam, że ja używam śledzie w oleju, w lekkiej marynacie, oczywiście odsączone uprzednio. Namawiam też na śledzie ze śliwkami, naprawdę rewelacja.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

mój przepis na forum "sałatka śledziowa" z 6 kwietnia to chyba jest sledż po skandynawsku. Dokładnie nie pamiętam skad go mam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja też nie pamiętam skąd go mam, jest w zeszycie wpisany od lat ale skąd, nie mam pojęcia, ale chyba przed laty tuż przed świętami przygotowywali coś takiego w programie telewizyjnym, ale nie wiem na 100%. Wiem natomiast, że spotkałam już gdzieś podobny na którejś stronie, tylko miał nieco inną nazwę, może "śledzie po fińsku" ?Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję, dziękuję ;) Przepis na pewno wypróbuję :) :D :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W moim domu dzisiaj jak i dawniej w dzieciństwie tradycją było i jest (u moich dzieci napewno też tak będzie bo sami rokrocznie się dopominają) że zawsze na wigilię są uszka i makówki smażone na patelni - ciasto jest takie same jak na faworki - farsz do uszek jest z grzybów suszonych, do makówek oczywiście z maku. W wigilię zawsze mam tak rozplanowany dzień, że robię tylko uszka i makówki. Muszę zrobić tego dużo - musi starczyć na wigilię i dwa dni świąt. Pozdrowienia

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W moim domu na swieta był zawsze pachnący piernik dojrzewający z miodem gryczanym,przekladany powidłami, kremem orzechowym i czekoladowym i oblany czekoladą. Dokrzewający, ponieważ był zarabiany 6 grudnia, pieczony 20 a przekładany masami po 2 -3 dniach. W tym roku za póżno już na ten piernik. Na święta jednak musi być piernik. W swoich notatkach znalazłam i upiekę ten piernik, a oto przepis: Ciasto: 60 dag mąki, 2 jajka,25 dag miodu(wezmę gryczanego), 10 dag cukru, 10 dag mnargaryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 przyprawa do pierników, szczypta soli. Nadzienie: 1 kg jabłek (po obraniu), 6 łyżek cukru, 3 -4 łyżki wody, 15 dag orzechów włoskich, 10 dag smażonej skórki pomarańczowej, 10 dag rodzynek, cynamon. W naczyniu podgrzewamy miód, cukier, margarynę i sól. Mieszamy, aż cukier sie rozpuści. Studzimy, a następnie wbijamy jajka, roztrzepujemy i wlewamy do przesianej na stolnicy mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i przyprawą korzebnną. Ciasto wyrabiamy przez 10 min.,dzielimy na 2 części, rozwałkowujemyi jedną z nich wykładamy dużą blachę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną pergaminem. Robimy nadzienie.W rondelku prażymy obrane i pokrojone jabłka wraz wodą i cukrem. Gdy z jabłek powstanie gęsta masa, studzimy i dodajemy sparzone rodzynki, posiekane orzechy, skórkę pomarańczową i cynamon. Wszystko dokładnie mieszamy. Na cieście rozprowadzamy nadzienie i przykrywamy drugą częścia ciasta. Dociskamy brzegi i calą powierzchnię nakłuwamy widelcem. Pieczemy w tem. 190 oC ok. 50 min. Po ostygnięciu posmaruję lukrem lub zrobię krem budyniowy czekoladowy i poleję polewą czekoladową albo ciasto pokryję bitą smietaną i posypę startą gorzką czekoladą. Jak upiekę, to napiszę, czy smakował. Pozdrawiam Danka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

:D święta są u mnie zawsze obchodzone z pompą dużo jest przygotowań jak w każdym domu a ich świętowanie jest zawsze wesołe ja na wigilie obowiazkowo przygotowywuję barszcz z uszkami (grzybki z lasu mąż nazbierał) pierogi ruskie i z kapusta i grzybami gołąbki z grzybami śledzie w oleju oczywiście karp sałatka sernik makowiec piernik teraz dodam z waszych przepisów " biedronkę" mieszkam na sląsku i miałam zamiar zrobić makówki śląskie ale nie mam przepisu może ktos mi poda :D ten przepis a co do świat to i bigos siĘ znajdzie jakieś mięsko pieczone w piekarniku krokiety z barszczem galaretka z nóżek zimna płytka no myślę że moja rodzina będzie zadowolona a ich podniebienie bedzie się cieszyć pozdrawiam wszystkich serdecznie ŻYCZĘ MIŁEGO SPĘDZENIA CZASU W KUCHNI :) WESOŁYCH RODZINNYCH PEŁNE MIŁOŚCI SWIĄT ŻYCZY WAM ANIA320 ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

U nmie w domu świeta obchodzone sa równiez bardzo tradycyjnie Musi byc choinka )prawdziwa Żeby pachniało lasem :D cały dom odswietnie przystrojony . Na wigilijnym stole na pewno znajdzie się: -barszcz z uszkam -kapusta z grzybami -pstrag pieczony (domownicy nie lubia karpia ) -ryba po gracku(ulubiona mojego syna ) -rybka w galarecie -sledz(jeszcze nie wiem w jakiej wersji) -pierogi z kapusta i grzybkami -kompot z suszonych owoców Natomiast świeta bedą bardzo miesne ponieważ moja rodzinka to wielcy miesozercy :D i tak będzie : -bigos -pieczona piers z indyka z żurawina lub śliwkami -mieso w sosie tatarskim -szchab w maladze -kurczak w galarecie -2 sałatki (napweno zrobie sałatke gyros ) -barszczyk z pasztecikami lub krokietami Na rozgrzewke po spacerku "Bombardini" i "Malibu" ;) z ciasta bedzie -makowy przekładaniec -keks -sernik -i tort(smietanowo -kokosowy) poniewaz w drugi dzień świąt mój syn ma urodziny NAPEWNO NIE MOŻE ZABRAKNĄC MIŁEJ I RADOSNEJ ATMOSFERY :D POZDRAWIAM SERDECZNIE - ŻYCZĄC WSPANIAŁYCH CHWIL SPEDZONYCH W GRONIE RODZINNYM RENATA :) Aniu 320 dziękuje za życzenia

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W moim domu dzisiaj jak i dawniej w dzieciństwie tradycją było i jest (u moich dzieci napewno też tak będzie bo sami rokrocznie się dopominają) że zawsze na wigilię są uszka i makówki smażone na patelni - ciasto jest takie same jak na faworki - farsz do uszek jest z grzybów suszonych, do makówek oczywiście z maku. W wigilię zawsze mam tak rozplanowany dzień, że robię tylko uszka i makówki. Muszę zrobić tego dużo - musi starczyć na wigilię i dwa dni świąt.

 

Pozdrowienia

jak je robisz? czy możesz podać dokładniej.

Serdecznie pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.