Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

;) :) uszka robię ciasto jak na pierogi natomiast farsz - grzyby moczę gotuję w tej samej wodzie odcedzam mielę dodaję smażoną cebulkę przyprawiam czytałam w internecie że dodają jeszcze do farszu mielone orzechy. a makówki zrobiłabym ale nie wiem jak pozdrawiam :D

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dana nie wiem co Ciebie bardziej zaciekawiło, ale podam Ci uszka i makówki - tak na wszelki wypadek:

Uszka: Garść grzybów suszonych zalewam wodą na noc. Na drugi dzień gotuję je do miękkości. Odcedzam (wywar z grzybków dodaję do wigilijnej kapusty z grzybami albo zostawiam na okres po swiąteczny do sosu), kroję je w bardzo drobną kostkę. 1 cebulę również kroję w bardzo drobną kostkę, podsmażam na oleju (koniecznie oleju - bo te uszka je się przeważnie na zimno do gorącego barszczu), do podsmażonej cebulki dodają pokrojone grzybki i razem jeszcze chwilę smażę doprawiając solą i pieprzem. Przestudzić.

Makówki: 0,25 dkg maku ugotować i 3 razu zmielić, dodać 1 jajko do smaku dodać cukier oraz bakalie. Jeżeli chodzi o ciasto to jeżeli masz jakiś swój przepis na chrust to możesz śmiało go wykorzystać, a jeżeli nie to podam Ci swój: 4 żółtka 1/2 szklanki gęstej śmietany 1 łyzka spirytusu lub octu 1 łyżeczka cukru pudru mąki tyle ile sie wgniecie ( ok. 1 1/2 szklanki) Z mąki, żółtek, śmietany, cukru i octu zagnieść ciasto tak twarde jak na pierogi. Dobrze wyrobić, wybijać ciasto wałkiem tak długo aż wytworzą się pęcherzyki powietrza a następnie pozostawić na 1 - 2 godziny. Ciasto bardzo cienko rozwałkować wykrajać kółka szklanką lub foremką. Nałożyć farsz makowy i zlepiać jak pierogi.

Uszka zrobić tak samo jak makówki tzn. zlepić pieroga a potem na palcu skleić brzegi żeby wyszło uszko. Na patelni rozgrzać olej - tak żeby makówki lub uszka były troche zanurzone. Smażyc na rumiano z obu stron. Smaża się bardzo szybko, dlatego ja najpierw robię wszystkie uszka i makówki i rozkładam je na tacach posypanych mąką, bo samo smażenie to już pestka. Przy okazji jest już to u mnie tradycją że zawsze jedna makówka i jedno uszko jest zepsute tzn. jest w nich baaardzo dużo pieprzu lub soli, kto trafi na taką będzie miał szczęście w przyszłym roku. Wyobraź sobie jak każdy ostrożnie je zanim ktoś już trafi swoje "Szczęście" Prawda że proste, a jakie smaczne. Przy takiej ilości farszu to ciasto robię składniki x 4 pozdrawiam i życzę smacznego

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dana cieszę się, że spodobał Ci się przepis mam nadzieję,że również będzie smakował. Zapomniałam dopisać, że makówki po ostygnięciu posypuję cukrem pudrem. Pozdrawiam i życzę smacznych i Wesołych Świąt dla Ciebie jak również dla Twojej rodziny.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • 2 lata później...

Co do makówek to ja robię je trochę inaczej tzn .Mak oczywiście zmielony gotuję na mleku pod koniec dodaję do maku rodzynki i cukier. W misce układam warstwami: mak posypuje kokosem i migdałami posiekanymi kawałki batonu znów mak ......itd aż do samej góry miski . Górę ozdabiam . Polecam u mnie znikają w mig.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • 4 lata później...

Witajcie, szukam nowego przepisu na schab i indyka. Dotychczas zawsze na święta był schab ze śliwką i indyk nadziewany żurawiną. Już mi się to znudziło:( Napiszcie proszę jak można inaczej przygotować te mięsa na święta. Pozdrawiam

Edytowane przez Dorota
Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • 1 rok później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.