Skocz do zawartości

Szarlotka z kokosem


arabika

Rekomendowane odpowiedzi

1 i 3/4 szkl maki 1 margaryna 4 jajka 1 szkl cukru 1 łyzeczka proszku mus jabłkowy z 1 kg jabłek 30 dkg wiórków kokosowych 3/4 kostki margaryny 3/4 szkl cukru 2-3 jaja ( w zależnosci od wielkości ) Margaryne utrzec na puch z 1 szklanka cukru i 4 żółtkami .Dodać mąke z proszkiem na końcu ubita piane piane z białek Jabłka obrac pokroic na mniejsze kawałki ,wrzucic do garnka i wlać odrobine wody .Dusic do momentu aż cały płyn odparuje a jabłka się rozpadna , dodać troche cukru (w zależnosci od kwaśności jabłek) ,sok z cytryny można także mus zagęścić wsypując troszke mąki ziemniaczanej . 3/4 margaryny roztopić w garnku dodac wiórki, ,3/4 szkl cukru i gotowac to ok 3-4 min Zdjąc garnek z ognia i dodac jajka i szybko wymieszać . Ciasto wyłozyc na posmarowana blache (24x40 ) rozłozyc mus jabłkowy na mus wykładac łyżka mase kokosowa w taki sposób aby tworzyły się stożki, jeden obok drugiego Piekarnik rozgrzac do temteratury 140-150 *C po włożeniu placka zwiekszyć temperature do 180 i piec ok 50 min UWAGA :kokos piecze się najszybciej dlatego kiedy sie ładnie zrumieni nalezy przykryc górę ciasta papieram aby kokosanki się nie spaliły. To jest ulubione ciasto mojego syna znika z blachy kiedy jest jeszcze gorace Smacznego

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Do jabłek można dodac galaretke cytrynowa i pokrojone w koste brzoskwinie naprawdę jest super .Szybkie smaczne ciasto Polecam .Trzeba tylko pamiętac o przykryciu wierzchu papierem żeby się kokos nie splił . Też bardzo lubie szarlotki ,jabłeczniki i wszystkie inne placki z jabłkami . Pozdrawiam :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przy okazji polece jeszcze inne ciasto z jabłkam http://www.smaczny.pl/forum/viewtopic.php?t=1590 Ulubione mojej mamy ponieważ jak twierdzi nie ma z nim roboty , zawsze się udaje i smakuje naprawde rewelacyjnie .Tylko trzeba pamietac aby jabłka do musu były kwaskowate ,żadne ta "Jonagoldy "czy inne "Lobo" najlepsze odmiana to "Szara reneta" alb "Boskop" i to dotyczy wszystkich szarlorek wtedy jest wyraźny smak jabłek w cieście Naprawde poleca te przepisy bo sa wypróbowane wiele razy .Chodz tu na na forum nie wzbudzaja wiekszego zainteresowanie to naprawde bardzo dobre ciast

Pozdrawiam :D .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Masz racje "nie" wkradło się tu przypadkiem Chodzi oczywiście o to aby płyn odparował a jabłka się rozpadły .Przepraszam za pomyłke i dziekuje ,że zwróciłaś na to uwagę Juz to zmieniam . A..... jeszcze jedno jeśli ktos nie ma ochoty dusic jabłek moze je poprostu zetrzeć na tarce o grubych oczkach posypac cukrem pudrem ,odcisnac sok i w taki sposób wyłozyc na ciasto .Też będzie dobre Pozdrawiam :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.