Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
Wiola.o

Bułeczki drożdżowe

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki: 2 jajka (zostawiż trochę białka do posmarowania) 1/2 szklanki cukru 1/2 - 1 kg mąki 1/2 paczki drożdży 1 szklanka mleka 1/2 paczki margaryny Wykonanie: Jaka utrzeć z cukrem dodać 1/2 kg mąki i pokruszone drożdże wymieszać. Mleko zagrzać z margryną i gorące wlać do ciasta. Wyrobić wszystko dodając mąki do 1 kg. Ciasto włożyć do lodówki na 1/2 godziny. Robić bułeczki smarować dżemem lub wkładać całe owoce. Piec ok. 30 minut do temp. 200 C

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wiola! co to znaczy 1/2 paczki drozdzy i 1/2 kostki margaryny? Bardzo lubie ciasta drozdzowe, a te buleczki wygladaja kuszaco. Coz z tego jak zza Oceanem te paczki i kostki sa zupelnie innych objetosci. Czy mozliwe by bylo dodac obok skladnikow ilosc w gramach??? Z gory dziekuje i pozdrawiam. majka.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam Majka. Paczka drożdży ma 100g czyli na te bułeczki potrzeba 50 gram drożdży a jeśli chodzi o margarynę to sprawa sprzedstawia się następująco są margaryny które ważą 250 gram a inne 225 gram ja przeważnie używam margaryny "KASIA" a ona ma 250 gram więc połowa to 125 gram do ciasta na bułeczki. Mam nadzieje że już wszystko jasne a jeśli są jeszcze jakieś pytania to chętnie odpowiem. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

w zwiazku z buleczkami mam pytanie, Pieklam juz pare razy wedlog roznych przepisow buleczki. Maslane wychodzily wspaniale, zwykle pszenne buleczki tez ale... zadne nie mialy takiego "polysku" jak w piekarni Smarowanie zimna woda po upieczeniu pomoglo tylko na 5 minut :D Czy jest na to jakis sposob? Dziekuje z gory za odpowiedz.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Smarowanie bułek po upieczenia jest troszke bez sensu .wiem że piekarze smaruja np. chleb woda przed włożeniem do pieca .Jak pieke bułeczki maslane czy rogaliki drozdzowe to smaruje je rozprzepanym jajkiem i piekę .Napewno będą się błyszczeć .Pozdrawiam :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wiola :D Dzieki za szybka odpowiedz, zrobilam te buleczki i sie udaly!! Smaczniutkie, polecam lakomczuchom drozdzowego ciasta. Pozdrawiam, Majka.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bardzo się cieszę, że ci Majko smakowały bułeczki u mnie w rodzinie się nimi zajadają. A co do ilości jaka wychodzi to zależy od wielkości jakie robisz ja rozwałkowywuje ciasto i wycinam je od szklanki coś w rodzaju pierogów więc wychodzi mi ich ok. 70 szt., natomiast moja siostra nie rozwałkowywuje ciasta tylko tak odrywa po kawałku i formuje bułki więc wychodzą jej większe i tym samym mniej ok. 40 szt.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

zeby był tzw. glanc potrzebne jest rozmącone białko jaja kurzego. smarowac cienko przed pieczeniem:) juz nasze prababki piekąc kołacze tak robiły:)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość stonka

Witam. Wiola.o mam ochotę na Twoje bułeczki, ale dopiero zaczynam przygoę z pieczeniem czegokolwiek, a najbardziej przerażają mnie drożdże :smile: Moje pytanie brzmi tak: na jaką grubość rozwałkowujesz ciasto żeby wycinać z niego bułeczki? i Jak włożyć do środka jakiś dziemik albo owoce? Pozdrawiam serdecznie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.