Skocz do zawartości

Bułeczki drożdżowe


Wiola.o
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki: 2 jajka (zostawiż trochę białka do posmarowania) 1/2 szklanki cukru 1/2 - 1 kg mąki 1/2 paczki drożdży 1 szklanka mleka 1/2 paczki margaryny Wykonanie: Jaka utrzeć z cukrem dodać 1/2 kg mąki i pokruszone drożdże wymieszać. Mleko zagrzać z margryną i gorące wlać do ciasta. Wyrobić wszystko dodając mąki do 1 kg. Ciasto włożyć do lodówki na 1/2 godziny. Robić bułeczki smarować dżemem lub wkładać całe owoce. Piec ok. 30 minut do temp. 200 C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam Majka. Paczka drożdży ma 100g czyli na te bułeczki potrzeba 50 gram drożdży a jeśli chodzi o margarynę to sprawa sprzedstawia się następująco są margaryny które ważą 250 gram a inne 225 gram ja przeważnie używam margaryny "KASIA" a ona ma 250 gram więc połowa to 125 gram do ciasta na bułeczki. Mam nadzieje że już wszystko jasne a jeśli są jeszcze jakieś pytania to chętnie odpowiem. Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

w zwiazku z buleczkami mam pytanie, Pieklam juz pare razy wedlog roznych przepisow buleczki. Maslane wychodzily wspaniale, zwykle pszenne buleczki tez ale... zadne nie mialy takiego "polysku" jak w piekarni Smarowanie zimna woda po upieczeniu pomoglo tylko na 5 minut :D Czy jest na to jakis sposob? Dziekuje z gory za odpowiedz.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardzo się cieszę, że ci Majko smakowały bułeczki u mnie w rodzinie się nimi zajadają. A co do ilości jaka wychodzi to zależy od wielkości jakie robisz ja rozwałkowywuje ciasto i wycinam je od szklanki coś w rodzaju pierogów więc wychodzi mi ich ok. 70 szt., natomiast moja siostra nie rozwałkowywuje ciasta tylko tak odrywa po kawałku i formuje bułki więc wychodzą jej większe i tym samym mniej ok. 40 szt.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 3 lata później...

Witam. Wiola.o mam ochotę na Twoje bułeczki, ale dopiero zaczynam przygoę z pieczeniem czegokolwiek, a najbardziej przerażają mnie drożdże :smile: Moje pytanie brzmi tak: na jaką grubość rozwałkowujesz ciasto żeby wycinać z niego bułeczki? i Jak włożyć do środka jakiś dziemik albo owoce? Pozdrawiam serdecznie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

 Udostępnij

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.