Wiola.o Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2006 Składniki: 2 jajka (zostawiż trochę białka do posmarowania) 1/2 szklanki cukru 1/2 - 1 kg mąki 1/2 paczki drożdży 1 szklanka mleka 1/2 paczki margaryny Wykonanie: Jaka utrzeć z cukrem dodać 1/2 kg mąki i pokruszone drożdże wymieszać. Mleko zagrzać z margryną i gorące wlać do ciasta. Wyrobić wszystko dodając mąki do 1 kg. Ciasto włożyć do lodówki na 1/2 godziny. Robić bułeczki smarować dżemem lub wkładać całe owoce. Piec ok. 30 minut do temp. 200 C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniela Opublikowano 27 Lutego 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2006 Wiola! co to znaczy 1/2 paczki drozdzy i 1/2 kostki margaryny? Bardzo lubie ciasta drozdzowe, a te buleczki wygladaja kuszaco. Coz z tego jak zza Oceanem te paczki i kostki sa zupelnie innych objetosci. Czy mozliwe by bylo dodac obok skladnikow ilosc w gramach??? Z gory dziekuje i pozdrawiam. majka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiola.o Opublikowano 28 Lutego 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2006 Witam Majka. Paczka drożdży ma 100g czyli na te bułeczki potrzeba 50 gram drożdży a jeśli chodzi o margarynę to sprawa sprzedstawia się następująco są margaryny które ważą 250 gram a inne 225 gram ja przeważnie używam margaryny "KASIA" a ona ma 250 gram więc połowa to 125 gram do ciasta na bułeczki. Mam nadzieje że już wszystko jasne a jeśli są jeszcze jakieś pytania to chętnie odpowiem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota zza plota Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2006 w zwiazku z buleczkami mam pytanie, Pieklam juz pare razy wedlog roznych przepisow buleczki. Maslane wychodzily wspaniale, zwykle pszenne buleczki tez ale... zadne nie mialy takiego "polysku" jak w piekarni Smarowanie zimna woda po upieczeniu pomoglo tylko na 5 minut :D Czy jest na to jakis sposob? Dziekuje z gory za odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arabika Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2006 Smarowanie bułek po upieczenia jest troszke bez sensu .wiem że piekarze smaruja np. chleb woda przed włożeniem do pieca .Jak pieke bułeczki maslane czy rogaliki drozdzowe to smaruje je rozprzepanym jajkiem i piekę .Napewno będą się błyszczeć .Pozdrawiam :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota zza plota Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2006 na pewno wyprobuje :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniela Opublikowano 2 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2006 Wiola :D Dzieki za szybka odpowiedz, zrobilam te buleczki i sie udaly!! Smaczniutkie, polecam lakomczuchom drozdzowego ciasta. Pozdrawiam, Majka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baśka96 Opublikowano 2 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2006 powiedzcie jaka ilość bułeczek wychodzi z tego przepisu, oczywiście tak średnio? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiola.o Opublikowano 2 Marca 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2006 Bardzo się cieszę, że ci Majko smakowały bułeczki u mnie w rodzinie się nimi zajadają. A co do ilości jaka wychodzi to zależy od wielkości jakie robisz ja rozwałkowywuje ciasto i wycinam je od szklanki coś w rodzaju pierogów więc wychodzi mi ich ok. 70 szt., natomiast moja siostra nie rozwałkowywuje ciasta tylko tak odrywa po kawałku i formuje bułki więc wychodzą jej większe i tym samym mniej ok. 40 szt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baśka96 Opublikowano 2 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2006 dziękuję, na pewno wypróbuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kita_golub Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2006 zeby był tzw. glanc potrzebne jest rozmącone białko jaja kurzego. smarowac cienko przed pieczeniem:) juz nasze prababki piekąc kołacze tak robiły:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota zza plota Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2006 bardzo dziekuje za odpowiedz, teraz wyjda takie tez u mnie :D Wesolych swiat zycze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alika Opublikowano 9 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2006 "odswiezam" buleczki :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stonka Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Witam. Wiola.o mam ochotę na Twoje bułeczki, ale dopiero zaczynam przygoę z pieczeniem czegokolwiek, a najbardziej przerażają mnie drożdże 🙂 Moje pytanie brzmi tak: na jaką grubość rozwałkowujesz ciasto żeby wycinać z niego bułeczki? i Jak włożyć do środka jakiś dziemik albo owoce? Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.