Skocz do zawartości

Przepyszne naleśniczki...


Lorelai
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Smażymy naleśniki,każdy niech to zrobi wg. swojego sprawdzonego przepisu. NADZIENIE: 1 opakow. mrożonego szpinaku, 3/4 kg. sera białego półtłustego lub chudego, sól,pieprz, suszone oregano,bazylia, ok.4-5 ząbków czosnku(zależy od tego jak bardzo lubicie zapach czosnku,można dołożyć potem więcej), cebula, olej. WYKONANIE: Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy drobno pokrojoną cebulke(w kosteczkę). Podsmażamy.Dodajemy rozmrożony i odsączony z wody szpinak-przesmażamy. Wsypujemy porządną szczyptę,a nawet dwie -bazylii,szczyptę oregano,pieprz,dość dużo solimy-szpinak potrzebuje tego,ale uważamy ,aby nie przegiąć:D)),dodajemy drobniutko posiekany i pognieciony czosnek-mieszamy. Na końcu wkruszamy ser biały,mieszamy ,aż się lekko rozpuści i sklei sobą składniki farszu.Ewentualnie jeszcze doprawiamy i dodajemy czosnku(jak się komuś już nie chce siekać,może dosypać czosnku w proszku,ale nie ma to jak świeży). Smarujemy naleśniki ,zwijamy w ruloniki i .... opychamy się niesamowicie;))) Odsmażane są równie pyszne SMACZNEGO!!!

post-2450-1141216119_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Te naleśniczki są PRZEPYSZNE!!! Robiłam je już z milion razy (przepis mam z innego forum kulinarnego) i nigdy nie mam ich dość :D Moim skromnym zdaniem najlepsze są gdy już gotowe ułoży się w naczyniu żaroodpornym, poleje sosem pomidorowym i posypie gruuubą warstwą tartego sera. Ale w wersji podstawowej, czyli takiej jak w przepisie też rewelacja! Gorąco zachęcam wszystkich do wypróbowania!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chcę zrobić te naleśniki na obiad, ale zastanawiam się nad ilością sera białego - na pewno 3/4 kg?? To trochę dużo. Zwłaszcza że szpinaku jest o wiele mniej?? Możesz napisać ile Ci wychodzi z tej porcji naleśników??Czekam na odpowiedź! Pozdrawiam :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Proporcje są w porządku- właśnie tyle serka musi być użyte do nadzienia. Naleśników wychodzi sporo, bo nawet około 20 (to zależy oczywiście jak grubo nałożysz nadzienie). Jak już mówiłam są naprawdę super, więc nie wahaj się już dłużej tylko bierz się do roboty :D Zobaczysz jak mile zaskoczy Cię efekt... :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Mam piękny szpinak na ogródku. Czy można do tych naleśników użyć świeżego szpinaku i jak go przyrządzić? Szpinak posiałam pierwszy raz i właściwie nigdy nie stosowałam go w kuchni. Czy trzeba go obgotować czy co z nim zrobić. Taki mrożony jest jakoś zmielony czy posiekany? :razz:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witaj Miuriel! Nadzienie: 80 dag szpinaku 3 dag tłuszczu 3 dag maki 1/8 l mleka sól, czosnek 5-6 dag tłuszczu do smażenia Szpinak przebrać, usunąć korzonki, opłukać i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i osaczyć. Przepuścić przez maszynkę. Makę dodać do rozgrzanego tłuszczu, zasmażyć nie rumieniąc. Rozprowadzić zimnym mlekiem, dolewając stopniowo do zasmażki i stale mieszając, aż powstanie gładka masa, zagotować. Jesli jest bardzo gęsta dodać wywaru ze szpinaku. Zasmażkę dodać do szpinaku i wymieszać. Źle podałam do tego przepisu powinnam podać tylko do przepuszczenia go przez maszynkę, niech już tak zostanie. Pozdrawiam serdecznie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziękuje bardzo za odpowiedzi. NALEśNIKI - NIEBO W GęBIE!!! Szpinak zblanszowałam (nie gotowałam , tylko zalałam wrzątkiem), nie mieliłam, tylko posiekałam. Właśnie zjadłam te pyszne naleśniki. W życiu by mi nie przyszło do głowy, że ze szpinaku można coś tak pysznego wyczarować. Marcin miał rację naleśniki rewelacyjne. Od dzisiaj jestem fanką szpinaku. Juro sobie dosieję na ogrodzie. ina12 - następnym razem robię wg. twojego przepisu! :razz:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

 Udostępnij

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.