Skocz do zawartości

Katarzynka


cathrine

Rekomendowane odpowiedzi

Ciasto: 10 jaj 12 lyzek cukru 12 dag maki 4 lyzki suchego maku 1 lyzeczka proszku do pieczenia Krem: 1 1/2 kostki masla 2 jaja 1/2 szkl cukru 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady aromat rumowy 1 1/2 op nadziewanych piernikow 1 galaretka pomaranczowa Dekoracja: platki czekoladowe Przygotowanie ciasta: Bialka ubic na sztywno,wsypujemy porcjami cukier,dodajemy po 1 zoltku,wszystko razem mixujemy 5 min.Do przesianej maki dodajemy suchy mak i proszek do pieczenia.Make z makiem dodajemy do masy,delikatnie mieszamy lyzka.Wylewamy na duza blache.Pieczemy w 180°C na zloty kolor. Przygotowanie kremu: Galaretke rozpuszczamy w 1 szkl wody,wylewamy na tacke i pozostawiamy do calkowitego stezenia. Jajka i cukier ubijamy mixerem w kapieli wodnej na gesta mase,sciagamy z kapieli wodnej i ubijamy az bedzie zimna. Maslo ucieramy na gladka mase,powoli dodajemy mase jajeczna i ucieramy na puszysty krem. czekolade scieramy na tarce i dodajemy do kremu.Na koniec wlewamy aromat rumowy. Ciasto przekrawamy na 2 placki.3/4 kremu rozprowadzamy na spodzie ciasta.Wzdloz krutszego boku ukladamy rzedami pierniki, nastepnie ukladamy paski galaretki i tak na przemian.Przukrywamy druga czescia ciasta.Wierzch smarujemy reszta kremu.Posypujemy na przemian platkami czekoladowymi i krokantem. Do kremu mozna dodac jeden kieliszek spirytusu.Ciasto mozna pokropic ponczem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam cie Ali Ciesze sie ze podobaja ci sie moje przepisy. Moim zdaniem nie musisz sie obawiac ubijajac zoltka na parze,jesli uzywasz jaj ze znanego zrodla. Jestem bardzo mloda kucharka ,bo mam dopiero 21 lat. Pieke i gotuje juz przeszlo 5 lat. Uwielbiam piec ciasta ale takie malo popularne (inne od wszystkich)Postaram sie jeszcze zmiescic pare innych sprawdzonych przepisow, rownie dobrych jak tamte poprzednie. Pozdrawiam!!!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.