Skocz do zawartości

Jak się robi zapiekane naleśniki??


Dorota 777

Rekomendowane odpowiedzi

Słyszłam o pysznych naleśnikach zapiekanich w piekarniku, czy ktoś może wie jak się je robi?? Wiem że ciasto robi się z 1/2 l. mleka, 1/2 l. piwa, 3 jajka, 1/2 kg. mąki Do tego jest sos z mięsa mielonego, pomidorów. Ale dalej niestety nie pamiętam, a i jeszcze nadzienie robi się z piersi kurczaka. Ten przepis dawno temu podawał Makłowicz. Jeśli ktoś wie o co mi chodzi to prosze o dokładny przepis. Pozdrawiam Dorota.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

tego przepisu na przyklad nie znam ale mam bardzo dobry przepis na nalesniki zapiekane z miesem i sosem pomidorowym. Byc moze zechcesz skorzystac oto on: Nalesniki zapiekane, CIASTO trzy szklanki maki, dwa jajka dwie lyzki oleju (okolo- ja daje na oko Wink ) Mleko (okolo szklanki - zalezy od tego ile maka wchlonie) szczypta cukru i troche soli (do nalesnikow wytrawnych odwrotnie do slodkich) Make wsypac do naczynia dodac jajka, sol i cukier i caly czas ubijajac mikserem lub trzepaczka wlewac powoli mleko az do uzyskania konsystencji gestej smietany. WAZNE: Odstawic na przynajmniej pol godziny by maka miala czas sie "rozkleic". Krotko przed smazeniem dodac tluszcz i jesli sa za geste jeszcze troche mleka az beda plynne ale nie wodniste - troche gesciejsze niz smietanka kremowka. Im rzadsze ciasto tym ciensze nalesniki ale z za zadkiego ciasta sie rwa. Patelnie posmarowac skorka ze sloninki lub odrobina oleju (tylko przy pierwszym nalesniku - reszte mozna smazyc bez tluszczu) na srednio goracej patelni. Rumienic tylko z jednej strony. FARSZ Pol kilo mielonego 2 cebule 2 zabki czosnku maly sloiczek pieczarek (ale niekoniecznie) sol pieprz ziola wedlug uznania cebule, pieczarki i czosnek drobno poroic wszystko dobrze wyrobic SOS drobno pokrojone pomidory z puszki. kartonik (200g)sosu pomidorowego (jak na pizze albo do spagetti) bazylia suszona lub swieza, tymianek lyzeczka wegety lub kostka rosolowa pol lyzeczki cukru sol, pieprz papryka mielona oliwa z oliwek Wszystko wymieszac, zagrzac i doprawic. ZAPIEKANIE 20 dkg startego sera typu gouda lub mazurski (mozna mieszac resztki) Foremke posmarowac oliwka. Piekarnik nagrzac do 180 stopni. Nalesniki nadziewac masa miesna tak by miala troche luzu, Zwijac w ruloniki blada strona na wierzch i ukladac scisle w naczyniu zaroodpornym. Zalac sosem pomidorowym i posypac serem. wstawic do piekarnika na dolna kondygnacje (temperature troszke obnizyc) na okolo pol godzinki. Po 20 minutach zajrzec i erwentualnie podkrecic temperature by sie lepiej zrumienilo. jesli za rumiane przykryc folia aluminiowa blyszczaca strona do srodka. gotowe wyjac i zajadac na przyklad z zielona salata Razz smacznego! Z podwojnej porcji nadaje sie tez na przyjecie gosci. Gospodyni ma wiecej czasu bo mozna wszystko juz dzien wczesniej przygotowac a w dzien odwiedzin tylko nadziac i zapiec. _________________ Czlowiek madry uczy sie zawsze i wszedzie, Przecietnego ucza wlasne przezycia, Glupiec uwaza, ze i tak zawsze wszystko lepiej wie...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Piwo zamiast mleka na pewno tez pychotka - postanowilam ci ta idee "podkrasc" :D :D . A teraz do mojego przepisu: farsz powinien byc surowy ja podsmazam tylko cebulke i czosnek. Wariacja: mozna takie nalesniki nadziac tez szpinakiem z pokruszonym bialym serem albo mozzarella.. ja dodaje jeszcze troche plesniowego gorgonzola albo podobny (z niebieska plesnia). Tez sa pycha. Zycze wiec udanego weekendu i smacznego! Napisz jak ci wyszly :D Pozdrawiam serdecznie Dorota zza plota

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam. Zdobyłam przepis na naleśniki zapiekane Makłowicza. Podaje jak się je robi bo są naprawde pyszne. Ciasto : 1/2l. mleka 1/2l. piwa 3 jajka 1/2 kg mąki Sos: 50 dkg. mięsa mielonego 1 puszka czerwonej fasoli 2 pomidory 1 ostra papryczka ( moża dać 1/2 czerwonej papryki i dodać chili w proszku) Sosik dusimy aż mięsko będzie idealne i pyszniutkie Nadzienie: pierś z kurczka - pokrojona na malutkie kawałeczki i podsmażona. Na usmażone naleśniki nałożyć sosu i odrobinę piersi. Zawinąć i ułożyć na wysmarowanej olejem blachę, pośrodku polać pozostałością sosu.Położyć pokrojoną czerwoną cebulę, posypać natką pietruszki i serem fetą lub żółtym . Ja osobiście nie lubie fety więc stosuje żółty. Zapiekać w piekarniku, aż ser się roztopi a naleśniki bedą ciepłe. Dokładnie nie wiem ile, bo zapiekałam na oko. Pozdrawiam i życzę smacznego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Hejka Wasze przepisy przypominaja mi kuchnie meksykańska. Moze tam mozna znalesc ciekawe przepisy z naleśnikami lub nowe inspiracje. Ja osobiscie robie nalesniki nadziewane "śmietniczki" np.: kukurydze cebule mieso mielone fasolke czerwona ogorek kiszony lub konserwowy pomidor papryke ser (rowniez do srodka) itd... wrzucam wszystko na co mam ochote i zapiekam albo w piekarniku posypane tartym serem albo w postaci krokietow czyli zapiekane w panierce. Pozdrowionka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.