Jamaica Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2006 CIASTO: -3 szklanki mąki krupczatki -25 dag masła -0,5 szklanki cukru pudru -2 żółtka -2-3 łyżki śmietany NO I JESZCZE... -1 puszka mleka skondensowanego w puszce słodzonego -rodzynki -orzechy -migdały -wszystkie bakalie jakie znajdziemy w kuchni :-) -polewa czekoladowa CIASTO: Mąkę posiekać z masłem na tzw. kaszę. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść jednolite ciasto. Warto przypomnieć w tym momencie,że: 1) warto zganiatać ciasto zimnymi rękami (można je wcześniej zmoczyć w zimnej wodzie) ponieważ kruche ciasto, takie jak to, lubi zimno 2) ciasto trzeba zagnieść dość szybko, bo "nie lubi" kontaktu z rękami- staje się twarde i poprostu niesmaczne. Gotowe ciasto owinąć w folię lub czystą ściereczkę i schować do lodówki na conajmniej 30 minut (lepiej jednak zostawić je tam na dobre 2-3 godziny). Dobrze oziębione wyjąć, w miarę możliwości cienko rozwałkować i wyciąć szklanką kółka. Piec je temperaturze 200 stopni aż ładnie się zazłocą. Mi zajmuje to 15 minut. Ciastka zdjąć z blachy i wysudzić. A PÓŹNIEJ... Puszkę skondensowanego mleka gotować 3 godziny na małym ogniu,aż otrzymamy piękny karmel. Można oczywiście skorzystać z własnej metody na otrzymanie karmelu. Niektórzy na przykład przelewają zawartość puszki do garnka i stale mieszając gotują przez ok.15 minut, a inni skracają czas gotowania puszki o połowę. Ja jednak jestem w tym wzglądzie tradycjonalistką i tylko trzymając mleko na ogniu przez bite 3 godziny mam pewność,że wszystko jest ok :D Bakalie, które tego wymagają (takie jak orzechy czy migdały) posiekać. Gdy mleko przestygnie, ale bedzie jeszcze ciepłe otworzyć puszkę. Każde ciastko posmarować cienką warstwą karmelu i posypać bakaliami. Lekko przyklepać bakalie do powierzchni ciasteczka i odstawić do zastygnięcia. Gotowe ciasteczka polać polewa. Ciasteczka wyglądają jak słynne z telewizji "jeżyki" i nawet smakują podobnie... A czasem wydaje mi się,że nawet lepiej :D Polecam tym bardziej,że to jedna z pierwszych potraw, które sama wymyśliłam i jestem z nich naprawdę dumna :D Smacznego!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jola_A. Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2006 super pomysl mialas z tymi ciastkami,napewno zrobie,musza byc superowskie.dzieki ze podzielilas sie przepisem.pozdrawiam. :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jamaica Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2006 To ja dziękuję,że zainteresowałaś się przepisem :D Mam nadzieję,że mogę liczyć na relację jeśli kiedyś się na nie skusisz! Pozdrawiam cieplutko :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jola_A. Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2006 napewno podziele sie opinia,ale juz teraz wiem ze sa super. :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jola_A. Opublikowano 30 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2006 ciastka sa rewelacyjne,o niebo lepsze od prawdziwych jezykow. Bakalie:migdaly,orzechy,ewentualnie kokosy,mozna wczesniej uprazyc na suchej patelni.Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 30 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2006 Jak lepsze od jeżyków to chyba sam je zrobię - uwielbiam jeżyki :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bernimek Opublikowano 10 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2006 Jamaico !!!! Po prostu kapitalny i wyśmienity pomysł na urozmaicenie smaku ciasteczek !!! Twoje ciekawe inspiracje na urozmaicone jedzonko dla Małych niejadków kilkakrotnie wybawiło Mnie z opresji ... Jesteś skarbem w kuchni !!!! Buziaczki !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viola32 Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2008 I jak Drogi Marcinie robiles te jezyki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.