Jamaica Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2006 NA CIASTO: -2 szklanki mąki krupczatki -2/3 kostki margaryny -1 szklanka cukru pudru -2 żółtka -ewentualnie 2-3 łyżki śmietany NA MASĘ MAKOWO-JABŁKOWĄ: -30 dag maku -ok.0,5 kg jabłek -5 jajek -20 dag margaryny -1,5 szklanki cukru -bakalie -2 łyżeczki proszku do pieczenia -8 łyzeczek kaszy manny -1 aromat migdałowy DO DEKORACJI: -polewa czekoladowa -płatki migdałowe/wiórki kokosowe/ kolorowa posypka/siekane orzechy (do wyboru do koloru :D) CIASTO: Na stolnicę przesiać mąkę, dodac margarynę i cukier, posiekać nożem na tzw. "kaszkę". Później dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Jeśli pojawią się problemy- dodać śmietanę. Ciasto, owinięte folią lub ściereczką, schłodzić pół godziny w lodówce. Później wyjąć i wylepić nim formę. MASA MAKOWA: Mak sparzyć i zmielić (trochę to pracochłonne,ale później będzie już z górki,więc warto się chwilę pomęczyć :D). Margarynę rozrpuścić i ostudzić. Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jajka ubić z cukrem na parze. Gdy ostygną dodawać do nich kolejno: roztopioną margarynę, jabłka, mak, kaszę manną, proszek do pieczenia, bakalie i aromat migdałowy. Masę wylać na czekające cierpliwie ciasto. Piec ok.godzinę w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu i ostudzeniu polać polewą i posypać czymś dekoracyjnym :D Uwaga,uwaga!!!!!!!!!!!!!!!!!! 1. Osoby, które nie lubią się przemęczać (jak ja na przykład :-)) mogą odpuścić sobie mielenie maku i skorzystać z gotowej masy makowej z puszki. 2.Jeśli do masy dodacie kilka łyżek kakao będzie znacznie ciemniejsza. 3.Japoniec jest poprostu rewelacyjny!!! Nie jest kosztowny, za to mięciutki, wilgotny i słodki :D Bez niego nie ma świąt w moim domu! Inne makowce poprostu wymiękają :D Naprawdę szczerze polecam!!! Smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monilek26 Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2006 To musi byc pyszniutkie. Pierwszy raz spotykam się z tym przepisem i już mi ślinka cieknie :-) :D :D PS. Zasypałaś nas dzisiaj przepisami - za wszystkie bardzo dziękujemy :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jamaica Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Zaręczam,że jest pyszniutkie :D A z tymi przepisami to...dopiero się rozkręcam :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katarzyna Opublikowano 23 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2006 Droga Jamajko w 100% zgadzam się z Twoim zdaniem to ciasto jest rewelacyjne :oops: robię je od lat na święta i nie tylko. Tylko ja robię bez ciasta kruchego, a formę posypuję wiórkami kokosowymi, nie dodawałam nigdy do niego kakao , ale tym razem muszę dodac bardzo lubię kakao tylko czy jak dodajesz kakao nie dodajesz odrobiny wody :roll: (chodzi mi o to czy ono z kakao nie jest gęściejsze) Pozdrawiam i polecam wszystkim :oops: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julka05 Opublikowano 23 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2006 Mam pytanko: czy jeśli chcę użyć gotowej masy makowej to pozostałe składniki masy pozostają bez zmian np. bakalie, jabłka. Z góry dziękuję za odpowiedź :roll: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katarzyna Opublikowano 23 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2006 nigdy nie robiłam z gotowej masy makowej, ale jeśli bym robiła to chyba bym zmieniła tylko ilośc bakalii ,bo w masie już chyba trochę jest resztę bym wzięła bez zmian, ale może niech się wypowie ktoś kto już robił z gotowej masy pozdrawiam :roll: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katarzyna Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2006 Robiłam na święta i tym razem dodałam kakao wyszło jeszcze lepsze teraz będę tak robiła :-D Dzięki za radę :-D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jolcia Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2006 Ciasto robiłam już kilka razy ale w moim przepisie jest 8 jajek i 12 łyżek kaszy manny.Robię je bez kruchego ciasta. Masz rację Jamajka że jest pyszne. :-D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katarzyna Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2006 Ja też robię bez ciasta :-D więcej miejsca na inne ciasto zostaje w brzuchu :-D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Justyna.K Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2007 podnoszę bo ciekawy przepisik na święta :-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
figiel Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2007 Czy maku można dać więcej ,np. pół kilograma ?czy trzeba zwiększyć zarazem reszte składników masy makowej ?Na jaką blachę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.