Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
tutunia

POLEWY

Rekomendowane odpowiedzi

Ja najczęściej robię polewę rozpuszczając razem masło, kakao, wodę i cukier. Niestety trudno mi podać proporcje, bo zawsze robię to na oko. Kiedyś wykorzystywałam czekoladę rozpuszczoną z odrobiną masła, ale teraz przerzuciłam się na tą, bo jest bardziej miękka i nie stawia oporu przy krojeniu :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

robie podobnie..1 kostke masła 1 szkl cukru,3 łyzki kakao i trzy łyzki wody ..i zagotowuje...jak chcesz gesciejszą to dodaj wiecej kakao....polewy wychodzi duzo wiec jesli tyle nie potrzepujesz pomniesz proporcjonalnie..pozdrawiam..

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja roztapiam 0,5 kostki Palmy (koniecznie takiej ) wlewam to do miski do tego 3 lyżki kakao i 3 łyżki cukru oraz 1 jajko .Energicznie ubijam i polewa gotowa Jest smaczna i błyszcząca wszystkim smakuje ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja robię tak jak Tina ale daję 6 łyżek cukru pudru i 4 łyżki kakao. Polewa zawsze się udaje. Dla wygody miksuję robotem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

MÓJ PRZEPIS TO: 1łyżka żelatyny 5łyżek cukru 3łyżki kakao 0.5szkl śmietany 1/4 kostki margaryny Wszystko razem zagotować,przestudzić i polać ciasto. Dobrze się sprawdza w upały i dla dzieci bo nie rozmazuje się.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja ostatnio robię polewę w następujący sposób: 1 gorzką czekoladę łamię na kawałki, dodaję około 5 łyżek mleka, na małym ogniu wszystko podgrzewam i mieszam, i gdy składniki połączą się - polewa jest gotowa - od razu polewam nią ciasto. Czasami zamiast mleka dodaję też masło (około 3 łyżki).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam!!! Ja polewę robię tak: gorzką czekoladę lub deserową rozpuszczam na małym ogniu z trzema łyżkami masła i odrazu po rozpuszczeniu polewam nią ciasto. Dobra jest też polewa którą kiedyś nie jestem pewna :) chyba Dorota podała, 3łyż. wody, 3łyż. kakao, 3łyż masła, 3łyż. cukru zawsze mi się udaje i jest chyba najlepsza. Pozdrawiam Amelia

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A ja tak: 1 łyżka wody 3 czubate łyzki cukru kryształu 2 łyżki kakao 8 dag margaryny zwykłej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Wszystko włożyć do małego garnuszka i rozpuścic NIE GOTOWAĆ !! Sprawdzona, zawsze sie udaje, jest błyszcząca, miękka i porcja wystarcza na przykrycie jednego ciasta. Polecam i smacznego :grin:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.