Skocz do zawartości

Szybki Makowiec Jabłkowy


Bernimek

Rekomendowane odpowiedzi

składniki:

40 dag maku,

1 kg jabłek,

30 dag cukru,

6 łyżek mąki pszennej,

6 łyżek kaszy manny,

10 dag masła,

2 łyżeczki proszku do pieczenia,

8 jajek,

mleko,

jasna polewa,

przygotowanie:

Mleko zagotować, a następnie sparzyć mak i gotować jeszcze kwadrans.

Odcedzić i trzykrotnie zmielić.

Masło utrzeć do puszystości i (nie przerywając ucierania) dodawać: po jednym żółtku, cukier oraz mak.

Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Teraz dodać do masy makowej i wymieszać.

Sypkie produkty (kasze mannę, mąkę oraz proszek do pieczenia) wymieszać razem.

Dodać do masy makowej i dokładnie wymieszać używając miksera.

Na koniec ubić pianę z białek i dodać do masy, po czym delikatnie wymieszać.

Piec w temperaturze 170-180 st. C około godzinki.

A upieczone ciasto udekorować polewą.

S*M*A*C*Z*N*E*G*O

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.