Skocz do zawartości

Poszukuje Przepisu Na Kaszaka


Jola_A.

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuje przepisu na cos w rodzju chleba, u nas nazywa sie to kaszak. Robi sie go z kaszy gryczanej , ziemniakow(prawdopodobnie) i z czegos jeszcze, ale nie wiem co tam dokladnie w tym jest, zawija sie to w ciasto i piecze w blaszce tak jak chleb. Jesli ktos posiada taki przepis to bede wdzieczna.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Och, Jola, żar się z nieba leje a Ty mnie zmuszasz do klepania przepisu !

To oczywiście żart. Mam przepis, a nawet dwa. Proszę bardzo ! To w podziękowaniu za serek do żurku wielkanocnego.

Placek drożdżowy z kaszą gryczaną

Ciasto:

1 szklanka mleka

1 żółtko + 1 całe jajo

1/2 kostki rozpuszczonej margaryny

1/2 kg mąki

5 dkg drożdży

1 łyżeczka cukru

sól do smaku

Zrobić rozczyn z drożdży, mleka /troszkę/ i cukru. Resztę ciepłego mleka roztrzepać z jajami, cukrem i solą. Jajka połączyć z rozczynem, dodać mąkę - wymieszać łyżką, dodać rozpuszczony tłuszcz, wymieszać, a natępnie wyrobić ręką. Odstawić do wyrośnięcia.

Farsz:

6 ziemniaków

30 dkg sera białego

1 szklanka kaszy gryczanej

sól, pieprz, Vegeta, usmażona cebulka

Ziemniaki ugotować i ugnieść. Kaszę ugotować osobno na sypko z dodatkiem Vegety i tluszczu. Połączyć wszystkie składniki.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Rozciągając w rękach / nie wałkować/ zrobić 2 placki. Ułożyć w blaszce : placek - farsz - placek. Pozostawić chwilę do wyrośnięcia. Upiec.

Pieróg z kartoflami i kaszą

ciasto:

0,5 kg mąki

3 dkg drożdży

1 dkg cukru

1/4 l mleka

2 żółtka

1 jajo

8 dkg tłuszczu, sól

nadzienie:

1 kg ziemniaków

15 dkg kaszy gryczanej

20 dkg cebuli

10 dkg smalcu

masło i sól do smaku

Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać 5 dkg mąki, kilka łyżek mleka i pozostawić w cieple pod przykryciem. Gdy wyrośnie dadać jaja, resztę mąki, lekko wyrobić łyżką a później ręką. Pod koniec dodać rospuszczony tłuszcz, wyrobić aż do ukazania się pęcherzyków, przykryć sciereczką i pozostawić do wyrośnięcia.

Ziemniaki zalać wodą, ugotować, odcedzić i natychmiast utłuc na miazgę, dodać kaszę gryczaną na wpół upieczoną, sporo cebuli zrumienionej na smalcu na żółty kolor, stopione masło, sól, pieprz i wyrobić.

Wyrośnięte ciasto podzielić na pół, rozwałkować na grubość 1-1,5 cm. Jeden placek wyłożyć do natłuszczonej blaszki, na to nadzienie, przykryć drugim plackiem i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Posmarować jajkiem i piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 1 godz.

Podawać na gorąco /lub na zimno/ polane masłem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.