Skocz do zawartości

Problem Z Bananem


Nikita79

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Pomocy, mam problem z bananem zapiekanym w ciescie z miodem :-)

Jak umocze plasterki banana w ciescie i wzuce do frytkownicy to powstaja 2 problemy : albo ciasto sie nie wypieka jak trzeba a banan pozostaje w calosci , albo ciasto jest rumiane a z bananka zostaje packa.

Co robic zeby ciasto było chrupiace i banan pozostal caly ?? :-)

Podejrzewam ze ciasto robie dobrze poniewaz jak obtocze ananasa lub jablko to wszystko jest jak nalezy

Podaje przepis którego użyłam :

Składniki:

4 małe banany

4-8 łyżeczek miodu

50g sezamu lub migdałowych płatków

olej do głebokiego smażenia

Ciasto:

1 szkalnka mąki

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 szklanki wody

1 jajko

Przygotowanie:

1. Wymieszac składniki na ciasto o zawiesistej konsystencji.Odstawic na 30 min. żeby wyrosło

2. Banany obrać , pokroić albo w zdłuż lub w gróbsze plasterki o średnicy około 2-3cm

3. obtoczyć w cieście i smażyć na głebokim oleju na złoty kolor

4. Ułożyc banany na tależyku , pokropic miodem i posypać płatkami lub sezamem

I gotowe - tak samo mozna robić z ananasem , jabłkiem itp.

Zróbcie i napiszcie jak wam wyszlo ?!? może robie coś źle !

oto link do przepisu : http://www.kuchniachinska.pl/main/przepisy...y/bananmiod.htm

Pozdro

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy później...
  • 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

najlepiej to chyba właśnie spróbować z zielonymi lub bardzo twardymi bananami, temperatura też ma tutaj znaczenie... dużo informacji nt. bananów znajduje się tutaj .

na zakończenie jako ciekawostkę dotyczącą bananów mogę dodać że jeśli chcemy przyśpieszyć ich dojrzewanie to należy umieścić je w papierowej torbie wraz z jednym jabłkiem...natomiast gdy chcemy opóźnić proces dojrzewania to przechowywujemy je w lodówce ale o tym to raczej chyba każdy wie ;-)

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

:arrow: Ten trick z jablkami i bananami znalam- myslalam jednak ze to dziala raczej odwrotnie , wiem ze bananow nie powinno sie trzymac z innymi owocami , myslalam ze to raczej te owoce szybciej dojrzeja. Ale w krora strone to dziala nie bylam do konca pewna . Moze to wlanie tak jak mowisz. Ta stronka o bananach(i nie tylko) jest rewelacyjna!!! Choc niestety nie zawsze wszystko rozumiem. Ale od czego mamy tlumaczy w interku ;-) Po stokroc dzieki za pomoc :arrow: Pozdrowionka :arrow:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Czytając posta o tych specjalnych bananach przypomniałam sobie,że faktycznie są takie-widziałam je w sobotę w markecie,są takie bardzo zielone i kanciaste.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.