Witam
Lubię pichcić i oto co ostatnio mi wyszło:zupa krem biało-zielona z zielonego groszku.
Gotujemy dwa zestawy kolorów
Biały:
-średni seler korzenny
-młoda pietruszka korzeń
-3 młode marchewki
-biała część pora
-2 cebule
-kostka rosołowa
-3/4 szklanki mleka
-sól i biały pieprz
warzywa oprócz 2 marchewek rozdrobnić i wszystkie do gara wody około 3/4 litra podgotować około 15 minut, dodać kostkę rosołową,mleko ;po zagotowaniu wyjąć cale marchewki a resztę dokładnie zmiksować.Doprawić solą i pieprzem.
Zielony:
-3/4 szklanki zielonego groszku
-1/3 łupin z tego groszku pozbawionych łyka
-zielona część pora miej więcej tyle co białej
-2 łyżki posiekanego koperku może być z łodyżkami
-2 łyżki szpinaku może być mrożony
-ząbek czosnku dla tych co go lubią
-kostka warzywna
-1/4 szklanki mleka
-sól i pieprz czarny
odłożyć 1/3 groszku i go zblanszować w lekko osłodzonej wodzie, odcedzić.
pozostałe warzywa rozdrobnić i wszystkie do gara wody około 3/4 litra podgotować około 15 minut, dodać kostkę warzywną,mleko ;po zagotowaniu dokładnie zmiksować.Doprawić solą i pieprzem.
Jak podać:
marchewki pokroić w talarki,przygotować grzanki(ja je robię z 2-3 kromek chleba pokrojonego w kostkę i na teflonkę) ewentualnie może być groszek ptysiowy.
do miseczek wlewamy biały krem (1/2 porcji) a następnie w jedno miejsce z brzegu zielony ,tak aby powstały dwie ładne plamy kolorów.Dodać marchewkę i groszek (wczesniej przygotowane) oraz grzanki,udekorowac gałązką koperku.
Smacznego
Opis może wygląda na skomplikowany i długotrwały ,ale robi się szybko i łatwo, u mnie zajadali się az miło było patrzeć.Składników jest na 4 porcje.
pozdrawiam