Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ciasto: 25 dag mąki krupczatki 25 dag cukru pudru 10 dag margaryny 4 jajka 4 dag kakao 1 cukier waniliowy 1 1/2 łyżki proszku do pieczenia Masa: 1 1/2 kostki masła 10 łyżek cukru pudru 2 szklanki kwaśnej śmietany 1 cukier waniliowy Polewa: 4 duże łyżki cukru 2 łyżki kakao 1 1/2 łyżki margaryny 2 łyżki wody Cukier utrzeć z żółtkami, dodać resztę składników i na końcu pianę z białek. Piec w 170 stopniach około 1 godziny. Masło utrzeć z cukrem do białości, dodawać po łyżce kwaśnej śmietany. Składniki polewy zagotować i ostudzić mieszając. Wlać łyżkę spirytusu i polać polewą masę.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Kafetka, rzeczywiście, ale już poprawiłam. Gapa jestem. Pozdrawiam.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To już zależyn od inwencji. Kiedyś w W-wie jadłam w restauracji hotelowej pyszną w-zetkę, która nie była przekrawana. Krem polany był polewą czekoladową ozdobioną kleksem z kremu. Ale jeśli ktoś woli przekrojoną, nie widzę przeszkód. Pozdrowienia.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • 3 miesiące później...

No cóż, każdy ma prawo wprowadzić jakieś modyfikacje ;) . Ja podałam oryginalny przepis sprzed mniej więcej 25 lat. Do tej pory wszystkim bardzo smakował, ale bita smietana też jest OK.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • 7 miesięcy później...

Mam pytanie. Wypróbowałam przepis Poli. Ciasto wyszło świetnie. Natomiast krem znacznie gorzej. Użyłam margaryny kasi i śmietany ukwaszonej z Biedronki w duzym kubku. Po dodaniu 4 łyżek śmietany masa zaczęła odstawać od miski i dlatego nie dodałam reszy śmietany w obawie o to by masa się nie zważyła. Co robię nie tak? Prosze o wskazówki. Pozdrawiam KAYA

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kaya ! ja dam ci rade bo z tego co wyczytalam w przepisie to bedzie taka smietankowa masa.Ja robie podobna mase ale z jogurtu naturalnego musi byc gesty a najlepiej, zeby to bylo zsiadle mleko.Nigdy nie dawalam margaryny typu ''Kasia'' tylko maslo roslinne.Maslo ucieram dodaje zoltko,cukier i po jednej lyzce jogurtu badz zsiadlego mleka(tych lyzek ma byc 10)na jedno maslo i oczywiscie na niskich obrotach miksuje.Bo ta masa ma to do siebie ,ze moze sie zwarzyc.Taka mase robie od wielu, wielu lat bo nauczylam sie jeszcze w szkole podstawowej.Pozdrawiam :wink:

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Swoją masę na wuzetkę zagęściłam poprzez dodanie żelatyny z mlekiem. Dzięki temu wybrnęłam sytuacji i w rezultacie ciasto się udało. Jolu polecam ci jednak margarynę kasię ze względu na to że świetnie nadaje się do kremów np. z dodatkiem ubijanych na parze żółtek a także babek wszelkiego rodzaju. Ze względu na cenę Kasi zastępuję ją czasem margaryną tortową. czasem używam masła szczególnie do kremów. Dzięki za porodę Pozdrawiam KAYA

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam serdecznie! Kayu ja masę śmietanową robię bardzo często, także używam Kasi i śmietany w miarę gęstej (nie zawsze jest to ukwaszana śmietana), ostatnio dodawałam do niej napar z kawy i wyszła kawowa masa. To że po dodaniu śmietany do utartego masła ona zaczyna odstawać od garnka i sprawia wrażenie zwarzonej to chyba specyfika tej masy, zawsze mi tak niby odstaje, ale nic się nie dzieje, później bardzo dobrze się rozprowadza i smaruje na cieście. Pozdrawiam, Justyna.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.