Skocz do zawartości
Jolcia

Kurczak Na Słodko Kwaśno

Rekomendowane odpowiedzi

Gorąco polecam :mrgreen: rewelka :oops:

SKŁADNIKI

* dwie podwójne piersi z kurczaka

* wegeta

* olej

* jajko

* bułka tarta

Każda pierś podzielic na trzy części, rozbić tłuczkiem, posypać wegetą.

Panierować w jajku i bułce, piec na oleju jak tradycyjne kotlety.

ZALEWA

* dwie szklanki wody

* 3 ziarenka ziela angielskiego

* 2 listki laurowe

* 1/3 szklanki octu

* 4 łyczeczki cukru

* troche soli

Składniki zalewy zagotować.

PRZECIER

* 3 cebule

* 1 marchew

* mały przecier pomidorowy "Pudliszki"

Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na oleju.

Dodać marchew startą na drobnej tarce jarzynowej.

Chwile przesmarzyć i dodać przecier.

PODSUMOWANIE

Gorącą zalewę połączyć z przecierem. NIE gotować.

Kotlety ułożyć w naczyniu, zalać zalewą.

Ułożyć następną warstwę kotletów, zalać zalewą.

Gdy ostygnie wstawić do lodówki na całą noc.

SMACZNEGO :shock:

  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ale ciekawe danie pierwszy raz taki przepis widze.Mam jednak pytanie czy na następny dzien mam to podawać zimne czy jeszcze raz wkładamy do piekarnika.fajny przepis podoba mi sie . :) :) :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam! Bardzo mnie zaciekawił Twój pomysł z tym sosem :roll: muszę go kiedyś zastosowac w kotlecikach z piersi kurczaka z serem , była by odmiana Dzięki pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Myślę że zalewa nadaje się do eksperymentowania. Ja robiłam już rybkę ale kiedyś jeszcze coś spróbuję. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Po prostu rewelacja!!!!!!Kto jeszcze nie próbował to do dzieła.Jolciu gratulacje za tak pyszny przepis.Myślę że u mnie na stole ta potrawa będzie gościła bardzo często-mąż był zachwycony.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cieszę się Gabi że ci smakuje.Ostatnio kolejne osoby z mojej rodziny próbowały kurczaczka i też były zachwycone. Pozdrawiam. :P

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kurczaka zrobiłam i .....ledwo załapałam się na kawałek!! Faktycznie jest rewelacyjny. Na weekend robię znowu:)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Właśnie mam gości w niedzielę, po tylu pozytywnych i zachęcających komentarzach już wiem, co podać na stół. Dziękuję Jolciu za ten ciekawy przepis. Już go drukuję. Pozdrawiam Cię cieplutko. Renata :razz:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Renatko ponieważ ja robiłam już tego kurczaka kilka razy to dam Ci małą radę-najlepszy jest na drugi dzień.Jak zrobiłam go na Święta to oczywiście jak większość jedzenia zostało na póżniej i po prostu był rewelacyjny.Zachęcam jeszcze raz do zrobienia.Jolu oczywiście przepis poszedł dalej.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak właśnie myślałam, by go zrobić w sobotę. Potrzebny jest czas, by potrawa nabrała odpowiedniego smaku. Dzięki za radę, Gabi. Pozdrawiam. Renata ;-)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bardzo miło czyta się wasze opinie.Dziękuję U mnie też zawsze znika szybciutko.Pozdrawiam. ;-) .

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.