Skocz do zawartości
DeLarge

Carbonara

Rekomendowane odpowiedzi

1 opakowanie makaronu spaghetti (choć może być inny) boczek (może być wędzony) [ilość w zależności od upodobań] śmietana 18% duża żółtko z 1 jajka 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku garść oliwek sól pieprz oregano ciut bazylii wrzucamy boczek na patelnię czekając aż się lekko zarumieni, następnie dodajemy pokrojoną w raczej drobniejszą kosteczkę cebulę oraz pokrojone w ćwiartki oliwki, a po pewnym czasie posiekany czosnek. po chwili zalewamy wszystko śmietaną oraz przyprawiamy, czekamy aż się lekko zagotuje, zdejmujemy patelnię z ognia, wbijamy żółtko i dokładnie mieszamy. jedyne co nam teraz pozostaje to zalanie tym sosem ugotowanego makaronu, dokładnie całość mieszamy i możemy podawać. smacznego

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

uwielbiam makarony pod każdą postacią i wypróbowałam twój przepis. Muszę przyznać że wyszło mioodzio.... :roll:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bez oliwek może byc :roll: (bo rodzinka nie przepada) Podajesz to samo czy jeszcze jakieś surówki :oops: Trzeba wypróbowac tak jeszcze nie robiłam :oops:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

pewnie że bez oliwek może być...podaje to jako samodzielne danie, tak jak każde inne spaghetti...pozdrawiam i smacznego

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

należy tylko pamiętać żeby cały ten sos wlać do garnka z odcedzonym makaronem i dobrze wymieszać :roll:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam Na moim stole często goszczą makarony ... a carbonara króluje wśrod nich. Robię troszeczkę inaczej, ponieważ mam trochę inny skład produktów, a mianowicie 1 paczka makaronu spaghetti ugotowana al dente ok.30-50 dkg boczku wędzonego pokrojonego w kosteczkęw zależności od upodobania duża śmiatana uht 2 żółtka z jajek starty żółty ser lub parmezan sól, pieprz do smaku Najpierw gotuję makaron, odcedzam. Później smażę boczek na głębokiej patelni. Odlewam zbędny tłuszcz z patelni. Przygotowuję sos czyli w miseczce łączę śmietanę z żółtkami, dodaję ser. Jeżeli jest to zwykły ser, to dodaje starty na drobne wiórki tak, aby soso zrobił się trochę gęsty. Następnie dodaję sól i pieprz do smaku. Do boczku dodaje makaron, mieszam, zalewam sosem, mieszam milka minut na małym odniu. Gorąco polecam!!! Smacznego.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Istotne jest to, żeby używać słodkiej śmietanki do tego przepisu. Z kwaśną śmietaną Carbonara nie wyjdzie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

zrobiłam dziś to danko i wyszło pycha,nawet z 22%śmietaną. polecam,bo szybko się robi i extra smakuje.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

cieszę się żę Ci smakowało, dokładnie tak jak mówisz: szybkie, łatwe i smaczne

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.