Skocz do zawartości

Szukam przepisów z Kanii


baśka96

Rekomendowane odpowiedzi

Z tego, co wiem to kanie (ale tylko same kapelusze) można panierować w mące, w jajku i w bułce - a potem smażyć z dwóch stron - tak ja kotlety schabowe. Oczywiście wcześniej należy je posolić. Do jajka też można dodać sól, pieprz lub inne przyprawy. Podobno takie kotlety są bardzo dobre :shock: Kani nigdy w taki sposób nie smażyłam, ale boczniaki za to tak – i musze powiedzieć, że były rewelacyjne :mrgreen:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam kanie w zasadzie konsumuję tylko i wyłącznie jak opisała Dorota,jedynie co mogę dodać to tylko to że są napewno pyszne i mam je dostępne przez cały rok dzięki temu że je mam zakonserwowane w soli i po odsoleniu(jak śledzie) są gotowe do uzycia jak przywiezione dopiero co z lasu. Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,kapelusze (bo tylko one wchodzą w rachubę)po oczyszczeniu blanszuję okolo 1 mniuty tzn. wrzucam na wrzątek i gotuję 1 minutę(można pomóc sobie za pomocą durszlaka) nastepnie rozkładam je na ściereczce w celu obsuszenia i ostudzenia.Do czystego szerokiego naczynia , ja wykorzystuję niskie 5 litrowe słoje,układam warstwami grzyby,sól,grzyby,sól itd. do wyczerpania sie grzybów lub pojemności słoja górna warstwą musi być sól.Na górę kładę obciążenie i gotowe.Jeśli idzie o odsalanie to powazniej ono brzmi niż wygląda,jest to po prostu płukanie w wodzie , czyli namoczenie i zmienianie wody okolo 3 do 4 razy ilość pozostałej soli oceniam smakowo (zawsze nam dużo grzybków ubywa przez to sprawdzanie ,już w tym stadium są bardzo pyszne). O tym sposobie utrwalania grzybów dowiedziałem sie kilkanaście lat temu w rozmowie z grzybiarzami w pociągu. UWAGA:TYLKO KAPELUSZE GRZYBÓW POSIADAJĄCYCH BLASZKI możemy w ten sposób konserwować. Moje pierwsze były opieńki a następnie kanie i pieczarki polne,podobno wspaniałe są rydze ( nie trafiłem na odpowiednią ilość). Życzę obfitych zbiorów i smacznego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.