Skocz do zawartości

Ciociosan


ania
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

1,5 kg cytryn 40 dkg ryżu 10 l wody 4 kg cukru 1/2 op. tymianku 3 dkg drożdży / takich do ciasta / 1 łyżka mielonej gałki muszkatałowej Cytryny pokroić w kostkę /razem ze skórką / . Zagotować wodę,wymieszać z cukrem do rozpuszczenia,ostudzić. Drożdże rozetrzeć z odrobiną wody,wszystkie składniki dać do gąsiora na wino. Po trzech tygodniach przecedzić , zostawić do dalszej fermentacji. Zlać do butelek kiedy przestanie musować. :-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam! Też robiłam Ciociosan ale mam trochę inny przepis: 1 kg ryżu 3 kg cukru 7 l wody 10 dag drożdży (piekarskich) Takie jak do ciasta drożdżowego sok z 1 cytryny 1/2 gałki muszkatołowej 20 goździków 10 dag rodzynek 2 cukry waniliowe 6 ziarenek pieprzu 16 ziarenek ziela angielskiego 1/2 łyżeczki imbiru 2 łyżeczki tymianku wszystkie składniki zakorkowac w balonie odstawic w ciepłe miejsce, po burzliwej fermentacji 6 tygodni. Przelewam wino do naczyń, wywalam ryż i pozostałe składniki, wlewam ponownie wino do balonu żeby dojrzewało , sklarowane zlewam wężykiem do butelek. Najlepsze po roku leżakowania :roll: Smacznego Pychotka na wigilię jak znalazł

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Osobiście robiłam ciociosana z podanego przepisu i był w pożądku, dostałam go od znajomego ,który go robi od wielu lat,więc przepis jest sprawdzony. Z mojego przepisu wyjdzie ciociosan bardziej wytrawny od podanego przez Katarzynkę ,choć jej przepis jest bardzo zachęcający i mam ochotę go wypróbować.Pozdrawiam !!!!!!!!!!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Bardzo interesujące przepisy , zrobię chyba taki pośredni "półsłodki , mam pytanie drożdze piekarskie to są specjalne czy w torebeczkach suszone - napewno wypróbuję to wino zawsze mi smakowało piłam go dawno temu i o nim zapomnialam , teraz mi przypomniałyście - a ile tego wychodzi w fazie końcowej ??? pozdrawiam serdecznie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja też używam drożdży takich jak do drożdżowego wypieku świeże nie suszone. Przepraszam za niedopisanie, zapomniałam że mogą byc w różnej postaci :-D Pozdrawiam i życzę smacznego Ci którzy zrobią za rok na święta będą mieli super trunek :-D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Witam wszystkich. Przepis Katarzyny jest bardzo dobry, podobny do tego który moj ojciec za czasów młodości maił w swoim skrzetnie schowanym kajeciku i również go stosował do wyrobu tego wina:). A ja właściwie oprócz oceny tego przepisu chciałem spytać o drożdże. Przy dodawaniu do wina drożdży do wypieków drożdżowych potrzeba conajmniej roku żeby pozbyć się tego zapachu rożdżowego a niekiedy to nie wystarczy lub jest całkeim niemożliwe. Według mnie troche takie wino traci na smaku i nie tylko. Czy próbował ktoś może dodawać do tego wina rasowych drożdży winiarskich np. 'Sherry' lub 'Tokay' które są dodawane do win bialych i cięższych ?. Czy takie składniki 'moszczu' nadają się do rozpoczęcia fermentacji przez tego typu drożdże ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

 Udostępnij

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.