Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
apsik

Pomarańczowiec

Rekomendowane odpowiedzi

Ja wybrałabym tą drugą blaszkę - tj. 24x30 cm, bo tego ciasta jest mało, a im większa blaszka tym trudniej rozłożyć na niej ciasto. Powodzenia :P

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zamiast w sobotę to dzisiaj u mnie pachniało pomarańczowcem i bakami z ananasami. Apsik z całego mojego serca dziękuję za ten wspaniały przepis z którego upiekłam to przepyszne ciasto. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Naprawdę bardzo się cieszę ,że mogłam podzielić się z wami tym przepisem.Ja też go uwielbiam.Serdecznie pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

upiekłam ciasto w sobotę , jest boskie mam tylko jedno małe zastrzeżenie , wymiary blaszki które podałaś są za duże do tej ilości ciasta , wyszły mi tylko 2 warstwy , ale zrobiłam z nich 3 :-D :-D zastanawiał mnie ten krem z kiślu , ale po wykonaniu całego ciasta i zachwycie rodziny , nic nie napiszę :-P ciasto jest przepyszne :-D :-D :-D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zabieram się do pieczenia i mam dylemat w odniesieniu do masy. Kiedyś robiłam podobną masę, oczywiście nie na soku pomarańczowym, lecz kiesiel na wodzie, ale do tego ugotowanego, gorącego kisielu dodawało się masło i szybko mieszało. I zaczęłam się zastanawiać, czy aby na pewno tu nic nie trzeba dodawać, czyli masę stanowi kisiel? Czy to się potem nie ciągnie jakoś? masa nie robi się jakaś taka twarda jak zwykły ostudzony kiesiel? Proszę, kto już robił, napiszcie mi, dylemat zjawił się dopiero na etapie realizacji.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja robiłam to ciasto i nie miałam żadnych zastrzeżeń do masy. Już po przełożeniu placków masą, gdy ostygła - nie była za twarda i nic się nie ciągła. Po prostu po ostudzeniu jak gdyby lekko wsiąkła w to ciasto, bo było miękkie. Nie było też problemu podczas krojenia ciasta. Powodzenia Ali :-D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Potwierdzam to co napisała Dorota i apsik . Ciasto bardzo smaczne a zapach roznoszący się po domu dodał mi wigoru do przedświątecznych porządków :-D :-D :-D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam! Chciałabym upiec to ciasto na święta ale potrzebuje porady: ile szklanek to 40 dkg maki a ile 20 dkg pudru? czy placki piec na blaszce wyłozonej papierem?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja daję około 3 szkl. mąki i 1 szkl cukru ,ale czasami taka ilość mąki nie wystarczy, wszystko zależy od wielkości jajek i wilgotności mąki . To trzeba sobie wypróbować ,lepiej wsypać mniej i póżniej dosypać .Pod ciasto daję papier ,którego nie trzeba smarować ,życzę powodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziękuje za odpowiedz, lepiej sie spytać niz potem żałować. Ciasto bedzie miało swój debiut na wigilijnym stole.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.