Skocz do zawartości

Pomarańczowiec


Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najczęściej odpowiadający w tym temacie

Najczęściej odpowiadający w tym temacie

Dodane obrazy

Przymierzam się do upieczenia tego ciasta ale mam jeden dylemat.Niedawno w telewizji widziałam taki program gdzie mówiono o tym jak są szkodliwe skórki z owoców cytrusowych.Chodzi o to,ze skórka tych owoców nasączona jest jakimiś chemikaliami,które nawet po dokładnym myciu pozostają w niej.Te substancje chronią owoce przed szybkim zepsuciem.Radzili aby nigdy nie używać ich bezpośrednio do spożycia ani do ciast.Najlepiej jest kupić gotowe,które podobno są pozbawione tej chemii i nadają sie do zastosowania.Co o tym sądzicie? Czy jesli nie dodam tej skórki to ciasto straci dużo na smaku?

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Terko nie wiem czy ciasto dużo straci na smaku bo piekłam tylko z tartą skórką , ale uważam że możesz śmiało użyć do ciasta olejku pomarańczowego choć to nie będzie to samo co z tartą skórką. Nie widziałam nigdy w sprzedaży gotowej tartej skórki pomarańczowej i nawet jeśli jest to czy aby na pewno bez chemii :lol:

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja też prawdę mówiąc nigdy nie widziałam w sprzedaży tartej skórki pomarańczowej,najwyżej skórkę w syropie,ale nie wiem czy ona jest zdrowa i bez chemii.Ten ktoś z telewizji zapewniał,ze do tego celu używane są owoce specjalne i bez chemii.Nie wiem jak to można sprawdzić czy tak faktycznie jest. A ja chyba spróbuję upiec z olejkiem pomarańczowym,Anno22 dziękuję Ci za podpowiedź. Jutro zrobię to ciasto i napisze jak wyszło:)

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Upiekłam to ciasto na święta, dodałam więcej mąki (ciasto kleiło mi się do rąk).Ale spanikowałam widząc jego ilość i tę wielką blaszkę (ok.24x40) więc zrobiłam w tortownicy (średnica 30cm).Wyszło fantastyczne - do kremu dodałam jeszcze kandyzowane skórki pomarańczowe. Przepis godny polecenia !!!

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja upieczonego pomarańczowca poraz drugi upiekłam na sylwestra. Pierwszy raz i drugi raz też musiałam dodać mąki, ale na ten temat nic nie wspominałam bo każda z nas wie że jak ciasto się klei to trzeba makę dosypać. Tą razą sobie uprościłam, nie piekłam trzech placków tylko jeden i przekroiłam na połowę. Pomarańczowiec ten nam bardzo smakuje.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • 5 miesięcy później...

Jolu cieszę się ogromnie,że ciasto smakuje i bardzo ładnie wygląda,takie opinie sprawiają że chce się piec coś nowego i dzielić się z Wami przepisami. Jednak teraz mam mniej czasu na eksperymenty i robię ciasta raczej sprawdzone,dopiero kiedy zbliża się zima siedzę w kuchni i jak to mąż mówi nie można mnie stamtąd wygonić. Pozdrawiam i życzę wszystkim miłych urlopów.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.