Skocz do zawartości

Opadanie Biszkopta


Gość ewa555

Rekomendowane odpowiedzi

Ja robię podobnie jak Pola 3 jaja 3 czubate łyżki cukru kryształu 3 łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijam na sztywno (po odwróceniu garnka do góry "nogami' nie wylewa się), dodaję cukier (stopniowo) i również ubijam na sztywno (odwracam garnek...), następnie żółtka i ubijam chwilę a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piekę ok 15 min w 190 stopniach. Nigdy mi nie opadł. Jeśli chce ktoś wyższy to zwiększa ilość jajek i proporcjonalnie całej reszty. Jak jest upieczony to "odchodzi " od brzegów formy, lub delikatnie naciśnięty palcem od góry podnosi się.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich.Ja od wielu lat piekę biszkopt z mąki krupczatki. Zawsze się udaje i jest delikatny.Na jedno jajko czubatą łyżka mąki i czubata łyżka cukru.Na 5 jajek płaska łyżeczka proszku. Ubijam pianę,dodaję cukier,żółtka i mąkę z proszkiem. Piekę w temp 170 C przez 20-30 minut.W zależności od ilości jajek. Wiele moich koleżanek uważa że jest to niezawodny przepis. Pozdrawiam. :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość Justka

co do biszkoptu, wszystkie składniki powinny być w tej samej temperaturze, w czasie pieczenia nigdy nie pozwalam otwierac drzwi ani okien, jak dodaje mąke do ubitych jajek to mieszam łyżka drewniana, a proporcje do biszkoptu to tyle ile jajek tyle cukru i mąki,np. 4 jaja, 4 łyżki mąki, 4 łyzki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przepraszam że nie odpisałam tak długo.Wszystkie składniki biszkopta mieszam mikserem na wysokich obrotach.Często jajka wyjmuję prosto z lodówki i mam otwarte okno.To że biszkopt się udaje jest zasługą mąki krupczatki.Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Staram się wczesniej wyjąć z lodówki składniki ale czasem nagle zapragnę robić ciasto ,więc idzie wszystko z lodówki i do miksera. Formy nie smaruję bo mam silikonową.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.