Skocz do zawartości
Dorunia

Swojski Jogurt

Rekomendowane odpowiedzi

dokładnie tak jak mówi Bietka1, kluczem na udany jogurt jest właśnie temperatura, im wyższa tym szybciej dojdzie do fermentacji, ale nie przesadzajmy...temp. od 40 C jest chyba najbardziej odpowiednia pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bietko1, DeLarge jesteście wielcy! Postawiłam jogurt na kaloryferze i jak zgęstniał to do lodówy. Super sposób!! Doruniu też jesteś wielka! Dzięki za przepis. Zrobiłam dziś i jest pyszny. Jedliśmy z konfiturką borówkową. Pozdrawiam Marzanna

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Strasznie się cieszę,że smakuje Wam ten jogurt,u mnie też jest zawsze i popijamy go sobie albo łączymy z sokiem lub owocami. Pozdrawiam :wink:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

MARRA-miałaś jogurt gotowy w ciągu jednego dnia? O ja durna baba-czekałam na cud przez 4 dni a trzeba było tylko z nim na kaloryfer :wink: Następnym razem będę mądrzejsza....

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłam jeszcze raz ten jogurt-teraz już jest elegancki,zmiksowałam z brzoskwiniami z puszki i mniam,mniam.... Tylko mam pytanko-do przygotowania nowej porcji należy odłożyć taki bez dodatków,prawda? Wystarczy 1 szklanka czy trzeba zostawić więcej?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Masz rację do nastawienia nowej porcji trzeba zostawić taki bez dodatków i myślę,że szklanka wystarczy. Pozdrawiam :razz:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

OK.Teraz jak mi wreszcie się udał to będę się nim żywić non-stop,już gotuję mleko na kolejną porcję.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Doruniu-robię ten jogurt co 2-3 dni,tak nam posmakował! Zostawiam 1szklankę zakwasu,wstawiam do lodówki i potem zużywam do kolejnej porcji. Ostatnio kupiłam naturalny jogurt bałkański-rewelacyjny i dodałam do nowej porcji. Teraz w sklepie nawet nie patrzę na półkę z jogurtami! Z dotychczasowych smaków najbardziej smakowal mi ze zmiksowanymi brzoskwiniami z puszki oraz z kiwi a pomimo,że jestem wielbicielką kawy to akurat kawowy jakoś niezbyt mi posmakował. Teraz staram się za każdym razem kombinować z nowymi smakami-dziś dodam śliwki suszone. Jak to dobrze,że po nieudanym pierwszym jogurcie nie poddałam się ...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witaj Basga! Nawet nie wiesz jak bardzo się cieszę,że posmakował Tobie i Twojej rodzince ten jogurt.Ja też robię go często,ostatnio robię go z jagodami i malinami i jest bardzo smaczny,ale bardziej smakuje nam jednak jagodowy.Nie należy zniechęcać się po jednej wpadce,masz na to dowód :razz: :arrow: :razz: Pozdrawiam :wink:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No...muszę powiedzieć,że też się cieszę swoim uporem :grin: a z tymi zmiksowanymi śliwkami to jest najlepszy jaki zrobiłam,niedługo to mi pomysłów zabraknie z wymyślaniem smaków :grin: dziś też będę robić bo wczorajszego już nie ma! Doruniu-ile taki jogurt odłożony do następnej porcji może stać w lodówce?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja nie odkładałam nigdy na dłużej niż na 3 dni i po tym czasie był dobry,ale myślę,że około tygodnia może postać zamknięty dobrze w słoiczku i postawiony w lodówce.Fajny pomysł z tymi śliwkami,muszę też spróbować. Pozdrawiam :grin: :grin: :grin:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Eeeee,tygodnia to u mnie nie wytrzyma :grin: ,wszyscy się już przyzwyczailiśmy,że jest stale w lodówce jogurt :grin: ,dziś zrobiłam z mrożonymi truskawkami.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A jaki jest pyszny z rozgotowanym jabłkiem z cynamonem,smakuje szarlotkowo. Dałam przepis siostrze i wczoraj dzwoniła,że jogurt można nożem kroić , no ale ona ma wiejskie pełne mleczko! A wiecie-w Lidlu kupiłam mleko 3.5%,przyznam że takiego jeszcze nie widziałam i kupiłam do jogurtu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.