Skocz do zawartości

Swojski Jogurt


Dorunia

Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 107
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najczęściej odpowiadający w tym temacie

Najczęściej odpowiadający w tym temacie

Ja zauważyłam,że czym mleko bardziej tłuste to jogurt jest lepszy i szybciej gotowy.Pamiętam jak zrobiłam go pierwszy raz, to kilka dni był jakiś taki rzadki i teraz wiem,że mleko miałam za chude. Teraz kupuję mleko 3.5%,wieczorem gotuję i rano jest gotowy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zaciekawiliście mnie tym jogurtem.Do tej pory kupowałem gotowy,ale od czego jest "smaczny",prawda? Jadę po mleko,termos przygotowany,tylko jedno pytanko-mleko trzeba przegotowac,czy wystarczy podgrzać :smile:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mleko trzeba przegotować i gdy dobrze ostygnie dodać jogurt naturalny,zamieszać,przykryć i rano już masz jogurt,do którego możesz dodać to,co lubisz,mnie najbardziej smakuje ze zmiksowanymi śliwkami suszonymi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Doruniu jogurt jest super robiłam go z owocami mrożonymi i z dżemem borówkowym wyszedł wspaniale, natomiast dzisiaj miałam ochote zrobić moje ulubione proziaki ale nie miałam kwaśnego mleka ani kefiru ale za to miałam twój jogurt w lodówce więc go wykorzystałam do zrobienia proziaczków i wyszły wspaniale dzięki za super przepis. :razz:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Witaj Doruniu!!! Bardzo dziękuję za przepis. Ponieważ jestem alergikiem zrobiłam jogurt z mleka koziego, jest ono bardzo tłuste. Jogurt wyszedł wspaniały-zarówno z dodatkami, jak i bez. Jest pyszny-a przy tym samo zdrowie!!! Może ktoś poda mi przepis na kefir - chyba Halina pisała że można zrobić go samemu. Halinko! jeśli możesz proszę o przepis.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Spróbowałabym zrobić ten jogurt, ale najpierw chciałabym zapytać, gdzie mam go postawić przelany do dzbanka żeby był taki gęsty jak dobry jogurt ze sklepu?? I czy mleko mam zagotować tak, żeby zaczęło kipieć? (trochę mało mądra jestem ;P)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z tego co pamiętam to ja mleko zagotowałam później wystudziłam a jak było letnie dodałam jogurt naturalny wymieszałam dokładnie i wlałam do słoików i zakręciłam postawiłam w kuchni nie dawałam do lodówki dopiero na drugi dzień. Im mleko tłuściejsze tym jogurt gęstszy. Nie porównujmy go z jogurtem ze sklepu bo tam dodają tyle różnych dodatków nie za bardzo zdrowych a tu mamy samo zdrowie ja np: wole rzadszy ale zdrowszy.Polecam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.