Katarzyna Opublikowano 28 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2006 pomocy :roll: Przepis który napiszę przepisuję z "Lubię Gotowac" jest to przepis na Wykwintny tort daktylowo-migdałowy Spód: 8 jaj 1 szklanka cukru pudru 15 dag daktyli 10 dag migdałów 10 dag startej czekolady deserowej aromat waniliowy krem:15 dag masła 2 żółtka 15 dag daktyli 10 dag cukru pudru 3 łyżki koniaku Do dekoracji: gotowa polewa czekoladowa 2-3 łyżki płatków migdałowych Sparzone migdały obrac ze skórki i zemlec, daktyle posiekac drobniutko. Jaja ubic z cukrem pudrem na puszystą masę, wymieszac z czekoladą, migdałami, daktylami i aromatem waniliowym. Przełożyc tą masę do natłuszczonej i posypanej bułką tartą średniej wielkości tortownicy, piec 40 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Masło utrzec na puch z cukrem -wciąż ucierając- dodając stopniowo żółtka i koniak. Na koniec dodac posiekane daktyle i wymieszac. Wstawic krem na pół godziny do lodówki,żeby nieco zastygł. Dalej nie przepisuję , bo tak daleko nie doszłam :roll: Piecze się świetnie wyrośnie jest super, ale jak zaczyna stygnąc opada i nie wiem dlaczego :cry: Mimo tego smakuje wyśnienicie. Robiłam go już 3 razy i zawsze wychodzi mi tak samo wyrośnie i zaraz opada krem musiałam wykładac na wierzch . Jest cudownie delikatny, wykwintny niesamowity smak jak taka czekoladowa beza z.... super. Może ktoś robił tego torcika i wie gdzie popełniam błąd na co powinnam zwrócic uwagę :oops: Jeżeli zamieszczony prze zemnie przepis jest wbrew przepisom proszę go usunąc, ale nie potrafiłam w inny sposób wytłumaczyc o jaki torcik mi chodzi :oops: Proszę o pomoc :oops: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dana2005 Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2007 a moze tutaj trzeba było dodać ze 2 łyżki bułki tartej. Bo ja do biszkoptów z takimi dodatkami jak mak, orzechy właśnie ją dodaję. Podoba mi się ten przepis, jak wypróbuję to podzielę się spostrzeżeniami. Zycze powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aida Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2007 Tak czytam i się zastanawiam, co ma tworzyć w tym cieście tę "siatkę" jeżeli dodajemy mąkę to tworzy ją gluten czyli białko tutaj mąki nie ma są jaja, mam taki pomysł, może warto by było spróbować "suszyć" to ciasto w niższej temperaturze tak aby stworzyć siatkę z zasuszonej miany z białek tak jak bezy nie ma obawy że cos będzie surowe bo tam nic tak na prawdę nie ma surowego. Pokombinujcie dziewczyny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katarzyna Opublikowano 5 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2007 Dzięki dziewczyny za porady ! Też się zastanawiałam czy czasem czegoś nie zapomnieli zapisac w przepisie, ale właśnie bezy pieką się i nie opadają może rzeczywiście potrzeba więcej czasu przy niższej temperaturze ? Spróbuję jeszcze raz bo naprawdę jest pyszne :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.