Skocz do zawartości

Polewa Do Pampuchów/ Parowanców/ Naleśników.


basga

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!!! Parowańce lub jak u mnie w domu zawsze mawialiśmy bułki na parze, zawsze jadłam z polewą jagodową lub truskawkową, zazwyczaj mama robiła je latem bo najlepsza polewa była ze świerzych owoców, natomiast nie wiedziałam, że są dobre z ostrymi sosami i mięskiem. :grin: Będę musiała kiedyś spróbować. Co do naleśników to ja lubię i z serem i dżemem polane polewą owocową, z mięsem(krokiety), mój mąż tylko i wyłącznie z dżemem. Co do naleśników ze szpinakiem, moja teściowa raz je robiła i wszyscy zachwalali jakie one są dobre, niestety nie próbowałam bo nie za bardzo lubię szpinak, ale może kiedyś się skuszę jak mówicie, że są takie dobre. Pozdrawiam Amelia

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Witam ja pampuchy lubie z czerwonym mięskiem jak mawia mój syn czyli wołowina w sosie-pycha! A natomiast moje dziecko uwielbia jeść ze śmietaną ubitą z cukrem i cynamonem,od czasu do czasu sama takie zjem i są smakowite. A jak są juz zimne pampuszki zajadam je z masełkiem. A co do naleśników ze szpinakiem jeszcze nigdy nie jadłam i nie mam pojecia jak smakują. :( Pozdrawiam Ewa. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Witajcie!

Robię trzy rodzaje sosów do parzaków (ja tak na nie mówię, nauczyła mnie tego moja babcia).

Jeden to sos z grzybów suszonych:

60 dag suszonych prawdziwków (są najsmaczniejsze, ale podgrzybki też mogą być)

2 cebule

1 marchewka

5 gałązek natki pietruszki

1 liść laurowy

4 jagody ziela angielskiego

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka mąki

3 łyżki masła

100 ml śmietanki 30%

75 ml słodkiego wina (porto, madera, malaga)

1 łyżka brandy lub koniaku

sól, pieprz, cukier

Przygotowanie: Grzyby płuczemy, zalewamy 500 ml zimnej wody i odstawiamy na ok.40 minut. Cebule obieramy, kroimy na plasterki, marchew - na kawałki. Cebule i marchew rumienimy na patelni bez tłuszczu, dodajemy do moczących się grzybów razem z czosnkiem (opłukanym, nie obranym-tam jest b.dużo smaku), liściem laurowym, natką i zielem angielskim. Płyn solimy, gotujemy 40 minut. Grzyby odcedzamy, kroimy w paseczki, a wywar przecedzamy przez gęste sito, mocno odciskając warzywa. Do wywaru dodajemy wino i gotujemy, aż połowa płynu odparuje. Mąkę smażymy na 1 łyżce masła, gdy na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza, wlewamy śmietanę i wywar. Gotujemy, mieszając, przez 5 minut, przecieramy przez sito, ponownie wlewamy do garnka i podgrzewamy. Doprawaimy solą, pieprzem i cukrem, dodajemy grzyby i gdy sos się zagotuje, zdejmujemy go z ognia, dodajemy pozostałe masło i koniak.

Drugi to sos mleczno-owocowy:

1 szkl. mleka

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 szkl. przecieru owocowego lub owoców

cukier do smaku

Przygotowanie: jak budyń.

Trzeci wreszcie to sos waniliowy:

1 szkl. słodkiej smietanki

laska wanilii

1,5 szkl. mleka

1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

3-4 łyzki cukru

Przygotowanie: jak budyń.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.