Skocz do zawartości

Ziemniaki - co o nich warto wiedzieć?


Rekomendowane odpowiedzi

Ziemniaki są cennym źródłem wielu niezbędnych składników dla naszego organizmu.

Regularne jedzenie ziemniaków jest bardzo korzystne dla zdrowia.

Zawierają one m.in.:

* witaminę C, która wzmacnia układ odpornościowy organizmu, a także witaminy D, E, K, B6;

* sole mineralne - wapń, fosfor, żelazo, potas, które korzystnie wpływają na pracę serca, a także przeciwdziałają nadciśnieniu tętniczemu;

* pełnowartościowe białko i błonnik pokarmowy, który usprawnia trawienie, przyśpiesza pracę jelit, a także zmniejsza ryzyko raka jelita grubego;

* węglowodany, które są źródłem energii dla organizmu;

* substancje, które neutralizują wodne rodniki w organizmie, co przeciwdziała zmianom nowotworowym w komórkach.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • 1 rok później...

To juz wiem, dlaczego tak lubię ziemniaki :D Faktem jest że w domu praktycznie codziennie jedliśmy ziemniaki i zdecydowanie wole je od makaronów czy ryżu, nawet podczas ciążowych mdłości to była jedna z nielicznych rzeczy dobrze przeze mnie tolerowanych :D A żelazo, potas, błonnik - to wszystko się przyda jak najbardziej, idę gotować ziemniaki :D:):D

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A zeby przyzadzic cos naprawde pysznego z ziemniakow warto zwrocic uwage "co do czego" to znaczy po prostu wlasciwe odmiany do wlasciwych potraw. Ziemniaki dziela sie przecierz na twarde, zachowujace forme - takie najlepiej nadaja sie na wszelkiego rodzaju salatki, kartofle smazone, i w lupince oraz na grilla. Sredniotwarde, ktore przy koncu gotowania staja sie kruche a przy smazeniu staja sie w srodku mieczyste z wierzchu chrupiace. Z nich robimy wspaniale frytki czy placki, kartofelki z wody, zupy jesli nie musi byc to zupa typu krem. Ostatnim rodzajem sa ziemniaki maczyste latwo sie rozpadajace nadaja sie wspaniale na babki, farsze, kluski czy piurre albo tez do zageszczania zup- kremow. Kluseczki czy farsze wychodza jednolicie mieciutkie bez nieprzyjemnych grudek. Mniam,mniam :D :D Nie wiem czy ktos z was pamieta ale za "komuny" mieszali nam kartofle i wtedy przy gotowaniu wychodzilo "szydlo z worka" i w jednym garnku byly wszystkie trzy rodzaje - przy wspolnym gotowaniu jedne byly juz w rozpadzie a "kolega " obok jeszcze wyraznie twardy...

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • 6 miesięcy później...
  • 3 miesiące później...

Dzisiaj kupiłem ziemniaczki o nazwie "Wineta", żeby przetestować i muszę powiedzieć, że smak jest niezły. Takie przyjemne kruchutkie w środku po ugotowaniu. Kupiłem też jakieś ziemniaki bez nazwy dla porównania i mimo, że wyglądały lepiej, bo były żółciutkie i czyste to ta Wineta zdecydowanie lepsza w smaku.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • 2 tygodnie później...

Ziemniaki nie tuczą-kaloryczne jest to,czym są okraszone,ja niczym nie polewam ale za to moja mama zasmażki nie żaluje. A sprzedawcy faktycznie rzadko wiedzą,co sprzedają,czasem też zdarzają się pomieszane ziemniaki. Oprócz odmian jadalnych są też typowo pastewne,przeznaczone na paszę dla zwierząt czy do wyrobów spirytusowych.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.