Skocz do zawartości

Soja


basga

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo często robię "schabowe sojowe" i postanowiłam podzielić się z Wami informacjami o tej roślinie,bo że jest zdrowa to wszyscy wiedzą. Soja jest najwartościowszą rośliną ze wszystkich roślin strączkowych-suche nasiona zawierają średnio 33% bialka a np.mieso tylko 8-22%,chleb około 6%,ziemniaki do 2%. Białko soi ma najkorzystniejszy sklad aminokwasów egzogennych/takich,których organizm sam nie wytwarza i muszą mu być dostarczane z pożywieniem/. Soja dostarcza nam też tłuszczu zawierającego nienasycone kwasy tłuszczowe/obniża poziom cholesterolu we krwi/ oraz cennych mikroelementów i witamin z grupy B. Z ziaren soi można robić pasty,zupy,kotlety,risotto itp. W sprzedaży jest wiele gotowych półproduktów sojowych-kotlety,gulasz,które przyrządzamy w/g własnego gustu.Ja bardzo często kupuję kotlety sojowe,które wystarczy gotować okolo 20min,odsączyć a potem panierowac jak schabowe. Nie tylko zdrowe ale i smaczne,naprawde polecam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najczęściej odpowiadający w tym temacie

Najczęściej odpowiadający w tym temacie

Ja jak robiłam kotlety sojowe to też kupione, ale dawno juz nie robiłam. Dorotko mam przepis z którego robi się samemu te kotlety, a podaje się z ziemniakami, to wiadomo i surówkami, lub z sosem grzybowym. Posiadam jeszcze przepis na soję po bretońsku i purre z soi w sosie śmietanowym. Posiadam książkę z przepisami na dania bezmięsne która liczy sobie przeszło 40 lat i to w niej sa te przepisy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja natomiast posiadam przepis na leczo z kostką sojową, lub z kotletami sojowymi oraz krajankę sojową z mieszanką chińską. Gdyby to kogoś interesowało, mogę podać. Sama je robiłam. Potrawy są pyszne. Pozdrawiam. Renata :grin:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Ineczko za szybką odpowiedź. Zrobię do tych kotlecików ziemniaczki i surówkę. Te dwa przepisy o których wspomniałaś Ineczko są bardzo kuszące, mogłabyś w wolnej chwili podzielić się nimi z nami? Z góry bardzo dziękuję :grin: Renatko - ja jestem zainteresowana tymi przepisami na te pyszne potrawy o których wspomniałaś :grin: Pozdrawiam :grin:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja też czasami robie takie schabowe sojowe . Ostatnio kupuje takie , które gotuje się w 5 minut. Są smaczne i szybkie w przygotowaniu .Jemy je tak jak schabowe z ziemniaczkami i surówką , są mniejsze od schabowych więc do obiadu zjadamy ich kilka.Mój mąż je nawet na zimno na chlebku polane keczupem i mówi ,że smakują jak smażone kanie za , którymi przepada. Jadłam też flaczki sojowe i gołąbki z granulatem sojowym smakowały mi. Wiem ,że z granulatu sojowego można robić gulasz lub dodawać go do farszu do pierogów i naleśników , piec pasztety i tradycyjne mielone. Dużą zaletą tych kotletów jest też cena bo , za paczkę która nam wystarcza na dwa razy płace ok.3 złotych.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

DOROTKO,tak jak pisały dziewczyny ja robię z ziemniakami+jakaś suróweczka,też jemy po kilka bo są niewielkie i dosyć często je robię. Dziewczyny-nie pytajcie tylko dawajcie te przepisy,trzeba zjeść coś nowego,pozdrawiam z białego Krakowa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podaję więc najpierw przepis na LECZO: * Kostkę sojową ugotować w rosole z kostki i po napęcznieniu odcisnąć. ( 1 lub 2 paczki ) Pozostałe składniki to: 2 duże cebule 3 duże strąki kolorowej papryki 1 puszka pomidorów w zalewie lub pół kilo pomidorów obranych ze skórki garść siekanej zieleniny 2 łyżki mąki pszennej pół szklanki gęstej śmietany sok z cytryny sół pieprz kajeński lub ostra papryka w proszku vegeta olej * Paprykę pokroić w wąskie paski. Cebulę posiekać i udusić na oleju ( bez rumienienia ). Dodać paprykę, a następnie pomidory z zalewą rozgniecione, następnie połowę zieleniny i pokrojoną ugotowaną kostkę sojową. Sos powinien ją przykrywać. Doprawić do smaku. Dusić na małym ogniu, aż papryka stanie się miękka. * Śmietanę wymieszać z mąką, zagęścić potrawę. Doprawić i wymieszać z resztą siekane zieleniny. * Podawać najlepiej z ryżem albo kaszą na sypko lub z ziemniakami. S M A C Z N E G O ! :grin:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Soja po bretońsku: 40 dag soi 15 dag boczku wędzonego 5 dag cebuli 10 dag przecieru pomidorowego 1 dag mąki 3 dag tłuszczu 1 łyżka pietruszki sól, majeranek, czosnek Ugotować namoczoną poprzedniego dnia soję, odcedzić. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę, zrumienić. Obraną cebulę posiekać. Z tłuszczu, mąki i cebuli sporzadzić zasmażkę, rozprowadzić wywarem, dodać przecier pomidorowy, wlać do soi, wymieszać z boczkiem i zagotować. Przyprawić do smaku czosnkiem roztartym z solą i majerankiem, poddusić razem. Podawać soję posypaną siekaną zieleniną z chlebem lub ziemniakami. Puree z soi w sosie śmietanowym: 40 dag soi 5 dag cebuli 2 dag tłuszczu, sól Sos: 15 dag śmietany 3 dag mąki 3 dag masła 1/8 l wywaru z jarzyn, sól Ugotować namoczoną poprzedniego dnia soję, odcedzić, przepuścić przez maszynkę. Obraną cebulę posiekać, zasmażyć na tłuszczu, dodać do soi. Przygotować sos wg przepisu, polać purre. Podawać z jajami sadzonymi na grzankach. Kotlety z soi: 25 dag soi 5 dag bułki czerstwej 1/8 l mleka 2 dag grzybów 2 jaja 5 dag cebuli 3 dag tłuszczu sól, pieprz 2 łyzki siekanej zielonej pietruszki, 10 dag tartej bułki tłuszcz do smażenia 1-2 dag tartego sera Soję opłukać namoczyć w letniej wodzie. Następnego dnia ugotować w wodzie, w której się moczyła, odcedzić, osączyć i przepuscic przez maszynkę. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, zemlec, grzyby opłukać, ugotować w niewielkiej ilości wody, wyjąć z wywaru, osączyć, posiekać. Zielona pietruszkę posiekać. Cebulę obrać, drobno pokrajać, zrumienić na tłuszczu. Do soi dodać bułkę, grzyby, cebulę, zieleninę, jedno jajko, wymieszać, doprawic do smaku. Formować kotlety, panierować w jajku, dwukrotnie otaczać w tartej bułce wymieszanej z utartym serem. Smażyć z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu. Podawać z ziemniakami i surówkami, lub z sosem grzybowym.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanie - czy ktoś z Was wykonał już kiedyś mleczko sojowe? Jeśli tak, to proszę o podzielenie się swymi spostrzeżeniami. Pytam dlatego, że mam przepis na jego wykonanie, ale ciągle ciężko mi się za niego zabrać. Wiem, że jest bardzo zdrowe a w okresie menopauzy szczególnie zalecane. Dotyczy to wszystkich przepisów z udziałem tej cennej rośliny. Pozdrawiam. Renata :grin:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

RENATKO-podaj przepis bo napewno ktoś zechce go zrobić. Czy mleczko sojowe może zastępowac zwykłe mleko? Wiem,że moze być dodawane do kawy,może mężowi go zaserwuję,bo on pija kawę zabielaną. A jak sądzisz-może być dodawane do ciasta?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.