basga Opublikowano 18 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2007 Bardzo często robię "schabowe sojowe" i postanowiłam podzielić się z Wami informacjami o tej roślinie,bo że jest zdrowa to wszyscy wiedzą. Soja jest najwartościowszą rośliną ze wszystkich roślin strączkowych-suche nasiona zawierają średnio 33% bialka a np.mieso tylko 8-22%,chleb około 6%,ziemniaki do 2%. Białko soi ma najkorzystniejszy sklad aminokwasów egzogennych/takich,których organizm sam nie wytwarza i muszą mu być dostarczane z pożywieniem/. Soja dostarcza nam też tłuszczu zawierającego nienasycone kwasy tłuszczowe/obniża poziom cholesterolu we krwi/ oraz cennych mikroelementów i witamin z grupy B. Z ziaren soi można robić pasty,zupy,kotlety,risotto itp. W sprzedaży jest wiele gotowych półproduktów sojowych-kotlety,gulasz,które przyrządzamy w/g własnego gustu.Ja bardzo często kupuję kotlety sojowe,które wystarczy gotować okolo 20min,odsączyć a potem panierowac jak schabowe. Nie tylko zdrowe ale i smaczne,naprawde polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2007 Z czym podaje się takie kotlety sojowe :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2007 Ja jak robiłam kotlety sojowe to też kupione, ale dawno juz nie robiłam. Dorotko mam przepis z którego robi się samemu te kotlety, a podaje się z ziemniakami, to wiadomo i surówkami, lub z sosem grzybowym. Posiadam jeszcze przepis na soję po bretońsku i purre z soi w sosie śmietanowym. Posiadam książkę z przepisami na dania bezmięsne która liczy sobie przeszło 40 lat i to w niej sa te przepisy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renigliwice Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2007 Ja natomiast posiadam przepis na leczo z kostką sojową, lub z kotletami sojowymi oraz krajankę sojową z mieszanką chińską. Gdyby to kogoś interesowało, mogę podać. Sama je robiłam. Potrawy są pyszne. Pozdrawiam. Renata :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2007 Dziękuję Ineczko za szybką odpowiedź. Zrobię do tych kotlecików ziemniaczki i surówkę. Te dwa przepisy o których wspomniałaś Ineczko są bardzo kuszące, mogłabyś w wolnej chwili podzielić się nimi z nami? Z góry bardzo dziękuję :grin: Renatko - ja jestem zainteresowana tymi przepisami na te pyszne potrawy o których wspomniałaś :grin: Pozdrawiam :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anna22 Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2007 Ja też czasami robie takie schabowe sojowe . Ostatnio kupuje takie , które gotuje się w 5 minut. Są smaczne i szybkie w przygotowaniu .Jemy je tak jak schabowe z ziemniaczkami i surówką , są mniejsze od schabowych więc do obiadu zjadamy ich kilka.Mój mąż je nawet na zimno na chlebku polane keczupem i mówi ,że smakują jak smażone kanie za , którymi przepada. Jadłam też flaczki sojowe i gołąbki z granulatem sojowym smakowały mi. Wiem ,że z granulatu sojowego można robić gulasz lub dodawać go do farszu do pierogów i naleśników , piec pasztety i tradycyjne mielone. Dużą zaletą tych kotletów jest też cena bo , za paczkę która nam wystarcza na dwa razy płace ok.3 złotych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 24 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2007 DOROTKO,tak jak pisały dziewczyny ja robię z ziemniakami+jakaś suróweczka,też jemy po kilka bo są niewielkie i dosyć często je robię. Dziewczyny-nie pytajcie tylko dawajcie te przepisy,trzeba zjeść coś nowego,pozdrawiam z białego Krakowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renigliwice Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2007 Podaję więc najpierw przepis na LECZO: * Kostkę sojową ugotować w rosole z kostki i po napęcznieniu odcisnąć. ( 1 lub 2 paczki ) Pozostałe składniki to: 2 duże cebule 3 duże strąki kolorowej papryki 1 puszka pomidorów w zalewie lub pół kilo pomidorów obranych ze skórki garść siekanej zieleniny 2 łyżki mąki pszennej pół szklanki gęstej śmietany sok z cytryny sół pieprz kajeński lub ostra papryka w proszku vegeta olej * Paprykę pokroić w wąskie paski. Cebulę posiekać i udusić na oleju ( bez rumienienia ). Dodać paprykę, a następnie pomidory z zalewą rozgniecione, następnie połowę zieleniny i pokrojoną ugotowaną kostkę sojową. Sos powinien ją przykrywać. Doprawić do smaku. Dusić na małym ogniu, aż papryka stanie się miękka. * Śmietanę wymieszać z mąką, zagęścić potrawę. Doprawić i wymieszać z resztą siekane zieleniny. * Podawać najlepiej z ryżem albo kaszą na sypko lub z ziemniakami. S M A C Z N E G O ! :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2007 Dorotko dodam wszystkie trzy przepisy, a Renatce dziękuję za przepis i nie muszę już o niego prosić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2007 Bardzo dziękuję :grin: za wszystkie szybkie odpowiedzi, porady i przepisy. Pozdrawiam serdecznie :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2007 Soja po bretońsku: 40 dag soi 15 dag boczku wędzonego 5 dag cebuli 10 dag przecieru pomidorowego 1 dag mąki 3 dag tłuszczu 1 łyżka pietruszki sól, majeranek, czosnek Ugotować namoczoną poprzedniego dnia soję, odcedzić. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę, zrumienić. Obraną cebulę posiekać. Z tłuszczu, mąki i cebuli sporzadzić zasmażkę, rozprowadzić wywarem, dodać przecier pomidorowy, wlać do soi, wymieszać z boczkiem i zagotować. Przyprawić do smaku czosnkiem roztartym z solą i majerankiem, poddusić razem. Podawać soję posypaną siekaną zieleniną z chlebem lub ziemniakami. Puree z soi w sosie śmietanowym: 40 dag soi 5 dag cebuli 2 dag tłuszczu, sól Sos: 15 dag śmietany 3 dag mąki 3 dag masła 1/8 l wywaru z jarzyn, sól Ugotować namoczoną poprzedniego dnia soję, odcedzić, przepuścić przez maszynkę. Obraną cebulę posiekać, zasmażyć na tłuszczu, dodać do soi. Przygotować sos wg przepisu, polać purre. Podawać z jajami sadzonymi na grzankach. Kotlety z soi: 25 dag soi 5 dag bułki czerstwej 1/8 l mleka 2 dag grzybów 2 jaja 5 dag cebuli 3 dag tłuszczu sól, pieprz 2 łyzki siekanej zielonej pietruszki, 10 dag tartej bułki tłuszcz do smażenia 1-2 dag tartego sera Soję opłukać namoczyć w letniej wodzie. Następnego dnia ugotować w wodzie, w której się moczyła, odcedzić, osączyć i przepuscic przez maszynkę. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, zemlec, grzyby opłukać, ugotować w niewielkiej ilości wody, wyjąć z wywaru, osączyć, posiekać. Zielona pietruszkę posiekać. Cebulę obrać, drobno pokrajać, zrumienić na tłuszczu. Do soi dodać bułkę, grzyby, cebulę, zieleninę, jedno jajko, wymieszać, doprawic do smaku. Formować kotlety, panierować w jajku, dwukrotnie otaczać w tartej bułce wymieszanej z utartym serem. Smażyć z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu. Podawać z ziemniakami i surówkami, lub z sosem grzybowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renigliwice Opublikowano 25 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2007 Mam pytanie - czy ktoś z Was wykonał już kiedyś mleczko sojowe? Jeśli tak, to proszę o podzielenie się swymi spostrzeżeniami. Pytam dlatego, że mam przepis na jego wykonanie, ale ciągle ciężko mi się za niego zabrać. Wiem, że jest bardzo zdrowe a w okresie menopauzy szczególnie zalecane. Dotyczy to wszystkich przepisów z udziałem tej cennej rośliny. Pozdrawiam. Renata :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 25 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2007 RENATKO-podaj przepis bo napewno ktoś zechce go zrobić. Czy mleczko sojowe może zastępowac zwykłe mleko? Wiem,że moze być dodawane do kawy,może mężowi go zaserwuję,bo on pija kawę zabielaną. A jak sądzisz-może być dodawane do ciasta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 25 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2007 Reniu ja też proszę o ten przepis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.