Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
renigliwice

Rosyjskie Bliny

Rekomendowane odpowiedzi

We Francji popularne są naleśniki "crepes", w Szkocji- " bannock ", a w Ameryce - " flapjacks ". Nic więc dziwnego, że Rosjanie też mają własną wersję naleśników. To znane od dawien dawna BLINY. Podczas pogańskich obrzędów Słowianie składali z blinów ofiary i uznawali je za symbol słońca, które jest złociste, gorące i okrągłe. Podawano je też kobietom, które niedawno urodziły dzieci. Serwowano je na ślubach i pogrzebach, towarzyszyły więc ludziom od narodzin aż po śmierć. W dzisiejszej kuchni rosyjskiej placki te przyrządza się zazwyczaj z mąki pszennej, ale nie tylko. Do mąki dodaje się mleko lub wodę bądż jedno i drugie. Można też wykorzystać śmietanę, maślankę, kefir, zsiadłe mleko i tym podobne produkty. Smażenie blinów to nie lada sztuka, ponieważ każdy z nich powinien być jak najcieńszy. Dużych umiejętności wymaga również przygotowanie blinów z nadzieniem. Świetnie nadaje się do tego domowej roboty dżem z malin, truskawek, jeżyn, czarnych i czerwonych porzeczek albo z żurawin. Inne dodatki to anchois, śledzie, łososie, sardynki i szprotki, a także grzyby, mięso mielone, bądź twarożek - podawane osobno albo kilka naraz. Klasycznym rosyjskim nadzieniem jest jednak czarny lub czerwony kawior. I pamiętaj, że bliny smakują podawane na gorąco, od razu po usmażeniu! PRZEPIS NA BLINY Z MĄKI GRYCZANEJ Składniki: pół szklanki mąki gryczanej pół szklanki mąki pszennej 2 łyżki drożdży 3 łyżki stopionego masła 2 jajka 3 szklanki mleka 2 łyżki cukru szczypta soli Przygotowanie: Do mąki gryczanej wlej szklankę mleka. Taką samą ilość mleka podgrzej i również wlej, dokładnie wszystko mieszając. Kiedy ciasto się ochłodzi, dodaj do niego drożdże i odstaw, aż podwoi swoją objętość. Powstałą masę ubijaj drewnianą łyżką, wsypując sól i cukier. Oddziel białka od żółtek. Ciasto połącz z żółtkami, ciepłym stopionym masłem oraz mąką pszenną i dobrze wszystko wymieszaj. Następnie dodaj ubite białko, a w razie konieczności resztę mleka. Jeszcze raz odstaw ciasto, by rosło. Rozgrzaną patelnię posmaruj niewielką ilością oliwy albo masła. Wylej na nią tylko tyle ciasta, żeby ledwie zakryło dno, pamiętając, że bliny powinny być jak najcieńsze. Smaż je na małym ogniu, aż przyrumieną się od spodu. Po przewróceniu smaż jeszcze 15 sekund. Przełóż placek na talerz i utrzymuj w cieple, dopuki nie przygotujesz reszty. Bliny podawaj ułożone w stos.

  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

MIALAM KIEDYS PRZEPIS NA ROSYJSKIE BLINY ALE BYLY NA ZSIADLYM MLEKU I TYLKO NA MACE PSZENNEJ.BYLY NAPRAWDE PYCHA ALE TO BYLO B.DAWNO TEMU.MOZE KTOS ZNA NA NIE PRZEPIS?BYLABYM WDZIECZNA...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A ja jadłam kiedyś takie bliny z sosem ze smietanki i boczkiem podsmażanym :?: ojej jakie to było pyszne... może ktoś ma taki przepis?!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bliny 40 dag mąki pszennej 2 dag drozdzy 2 dag cukru 1/4 l mleka około 1/2 mleka zsiadłego 2 jaja, sól tłuszcz do smażenia Makę przesiać. Drozdże rozetrzeć z cukrem rozpuścić w 1/4 l mleka słodkiego o temp. około 25*C i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wlać do mąki, dodać żółtka, sól, ubitą z białek pianę i wlewać stopniowo zsiadłe mleko, mieszając, ciasto powinno być gęste jak śmietana. Wybijać starannie mątewką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto umieścić w wysokim naczyniu żeby nie wykipiało. Małą patelnię posmarować tłuszczem, rozgrzać, nalewać ciasto na 1/2 cm wysokości. Smażyć bliny z dwóch stron, podawać gorące, polane śmietaną lub masłem. Czy to taki miał być przepis?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

HALINKA JAK ZAWSZE NIEZAWODNA,MOZNA ZAWSZE NA CIEBIE LICZYC!DZIEKI SERDECZNE.POZDRAWIAM

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przepisu dokladnie nie pamietam,wycielam go z jakiejs gazety i chyba tej gazety juz nawet nie ma na rynku,bo to bylo jakies ponad 20 lat temu. Ale sama je robilam i wiem ze maja byc na zsiadlym mleku ,tylko mam watpliwosci co do tych drozdzy...,bo wtedy jeszcze z nimi nie eksperymentowalam(to byla wtedy dla mnie wyzsza szkola jazdy)Jedyny raz i to przy duzej pomocy babci to byly wtedy pampuchy.Ale dzieki za przepis napewno wkrotce wyprobuje.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chodzi o drożdże, to nie ma się czego obawiać ;) Jadłam bliny tam, skąd pochodzą i były pyszne we wszystkich wariantach - nie tylko słodkich.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pyszne bliny podają w warszawskiej restauracji Babooshka! Bardzo polecam!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A jak nigdy nie jadłam blinów i myślałam, że to coś pierogowatego jest:) Jeżeli ktoś ma przepis, to też chętnie zobaczę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.