Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
basga

Masa Ciepłe Lody

Rekomendowane odpowiedzi

Ja wlewałam trochę przestudzony.

Jeśli Twój maluszek lubi słodkości to napewno mu posmakuje.

Jest to najprawdziwszy przepis na wypełnienie do ptysiów.Kiedyś pytałam się cukiernika o masę do ptysiów i on powiedział,że syrop powinien być jak najbardziej gorący.Świeżo zdjęty z ognia.U niego w cukierni dzielą takie dawkowanie gorącego syropu na trzy razy,za każdym dawkowaniem syropu ubijają przez kilkanaście sekund.Potem jeszcze raz całą masę ubijają na kąpieli wodnej i dodają trochę żelatyny aby zapobiec odzielaniu się po pewnym czasie białka.A proporcje stosują takie;

1 szklanka białek

1szklanka cukru

1 szklanka soku lub wody(jeśli nie ma być owocowy)

Nie wiem tylko ile tej żelatyny.Dzięki za przypomnienie przepisu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jakoś mnie ptysie najbardziej smakują z bitą śmietaną :razz: .

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

:arrow: Te zdięcia to jak reklama w telewizji przyciąga wzrok dzieci już mam polecenie od córeczki że mam takie zrobić. :grin:  więc spróbuje dziekuje za przepisik.Pozdrawiam smakoszów lodów. :grin:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

:razz: :razz:  dzisiaj zrobiłam dzieciom upragnione lody ale i nietylko bo masy jest dość dużo miałam biszkopty kakaowe więc  przełożyłam również tą masą i polałam czekolada,a do ciepłego jeszcze syropu dodałam  1 łyzeczke żelatyny ,lody i biszkopty wstawiłam na  3 min do lodówki masa zgęstniała i czekalada są pyszne choć słodkie ,uważam że równie dobrze ta masą można by przełożyć wafle .Dziekuje za przepis super . :razz:  

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cieszę się że smakuje a tą masą można też nadziewać ptysie i eklerki.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ciekawe! Zastanawiam się, czy można byłoby nie dodawać cukru tylko podgrzać sam syrop. Byłoby mniej słodkie, ale czy by wyszło??

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem...dawno już nie robiłam tej masy ale wydaje mi się,że ten cukier jednak nadaje sztywność masie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość kOOniki250

Witam :D Bardzo fajny przepis! Tylko mam pytanko jaki moze byc ten sok?? Pozdrawiam:)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sok taki do rozcieńczania wodą,nie taki do picia z kartonu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To zdjęcie jest najlepszą reklamą twojego przepisu :P Jutro zamierzam robić masę :-D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.