Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
kaya

Babka Tradycyjna

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich! Przez długi czas nie mogłam zdobyć dobrego przepisu na babkę. W dodatku moje poszukiwania odbywały się pod presją ;-) - mój brat jest zagorzałym konsumentem tego typu ciast, dlatego długo nie dawał mi spokoju. przeważnie kończyło się na wizycie w cukierni. przepis dostałam przypadkowo. BABKA 5 jaj, 1 kostka Kasi (tylko ta margaryna gwarantuje udany i puszysty wypiek), 1 szk. cukru 3/4 szk. mączki ziemniaczanej, 1 i 3/4 szk. mąki, 1 łyżka proszku do pieczenia, 1-2 łyżek octu lub soku z cytryny rodzynki. Robocizna: Żółtka oddzielamy od białek. Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę i dodajemy po jednym żółtku. Zamiast ucierania margaryny z cukrem i stopniowego dodawania żółtek można zrobić odwrotnie. Wszystkie żółtka ucieramy najpierw z cukrem, a potem dodajemy Kasię -dobrze jest wyłożyć margarynę z lodówki na ok. 0,5 godziny przed przygotowaniem ciasta - ale o tym chyba wszyscy wiedzą. Jeśli ktoś zapomni babka taż napewno się uda. takie odwrócenie kolejności dodawania składników powoduje, że margaryna będzie szybciej i lepiej utarta.Ważne aby przed dodaniem mąki margaryna cukier i żółtka były utarte na kremową masę. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem, a potem mączkę. Na końcu ubijamy białka - można dpodać szczyptę soli, dzięki temu w krótkim czasie uzyskamy sztywną pianę z białek - ale o tym też pewnie wszyscy wiedzą. Jeśli jeszcze nie macie dość mojej gadaniny i czytacie dalej, to ubite białka należy dokładnie połoczyć z masą. Dosypujemy rodzynek - tak od serca. I gotowe. Jeszcze tylko wysmarować foremkę (keksówka lub typowa na babkę - najlepsze są z kominkiem) i przełożyć do niej ciasto. Pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do 180*C. Smacznego. kaya.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Racja-też go piekłam i polecam,zapewniam,że długo nie postoi !

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kaya bardzo Ciebie proszę mów mi po imieniu, ja się wtedy tak bardzo młodo czuję. Pozdrawiam Cię serdecznie

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jest mi bardzo miło Halinko! Zabrzmi to może zbyt doniośle, ale czuję się wyróżniona. UŚCISKI. Kaya p.s. wyróżniona w sensie: doceniona, zauważona. Nie miałam nic złego na myśli.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kayu ja tak wszystkim proponuję i wtedy ja się czuję jako osoba odmłodzona . Chciałam Cię zapytać na temat tego przepisu, ocet jest bardziej kwaśny od cytryny, czy jak piekłaś tą babkę nie jest wyczuć tego octu. teraz nie będę ją piekła, ale mam zamiar ją upiec i dołączyć zdjęcie. Proszę doradż mi. Serdecznie pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ino! Kiedy piekę np. metrowca też dodaję ocet - 1 łyżkę. Zauważyłam, że ciasto z jego dodatkem jest bardziej wilgotne. Spróbuj dodać ocet do tej babki. na pewno będzie dobra. Jego smaku nie czuje się w babce, ale myślę, że 1 łyżka z powodzeniem wystarczy. Pozdrawiam cieplutko. Może jeszcze napisze coś na ten temat Kaya. Pa .Renata :(

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W wypadku mojej babki ocet powoduje że skorupka ciasta jest krucha. nie musisz się obawiać o smak babki. Gwarantuje! w takiej temperaturze on poprostu wyparowuje. kiedyś nawet pomyliłam się i dodałam octu 2 razu. w efekcie ciasto było jeszcze bardziej kruche. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję, tak jak mi radzicie dodam octu i oczywiście powiadomię tak jak przyrzekłam. Pa!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kaya, spróbuj tego przepisu:

Szybka babka z truskawkami

1 margaryna

4 jajka

1 szk. cukru

1,5 szk. mąki pszennej

1 szk. mąki ziemniaczanej

3 łyżeczki (płaskie) proszku do pieczenia

35 dag drobnych truskawek (do posypania na wierzch)

Ja lubię tą babkę. Czasami piekę ją w prostokątnej formie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ineczko! A propos przygotowywania babki: w momencie gdy utartą margarynę i żótka stopniowo łączymy z mąkami ważne, aby całość dobrze utrzeć. Dzięki temu babka będzie pulchna i puszysta. Życzę powodzenia, ale pewnie nie będzie Ci potrzebne. SCISKAM P.S.Kiedy rozpocznie się sezon na truskawki napewno spróbóję twojego przepisu, Justhi. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

kaya a ile to jest 1 3\4 maki,chodzi o szklanke zapewne ale tak dla pewnosci zapytam,jakiej uzywasz maki bo mnie babki udaja sie tylko z krupczatki czy taka moze byc?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja dzisiaj ją piekę, dodam 1 szklankę i 3/4 mąki tak zrozumiałam, a upiekę z mąki tortowej.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.