Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podzielę się z Wami wypróbowanym przepisem, dzięki któremu kasza gryczana zawsze wychodzi sypka.

1.5 szkl kaszy gryczanej

3 szkl wody

1 jajko

sól

olej

Kaszę wsypuję do miski, wbijam jajko i dokładnie mieszam. Następnie odstawiam na 30 min, żeby jajko na ziarenkach kaszy wyschło (co jakiś czas mieszamy). Nastawiam wodę, bo potrzebny będzie wrzątek. Rozgrzewam olej na głębokiej patelni, wrzucam kaszę i smażę ją na małym ogniu, ciągle mieszając i uważając, żeby się nie przypaliła (ok. 2 min). Zalewam kaszę wrzątkiem. Uważajcie na gorącą parę przy wlewaniu wody!!! Następnie solę i przykrywam patelnię pokrywką. Zostawiam na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Kasza będzie sypka i smaczna. Jest tak dobra że zajadam ją często bez żadnych sosów.

Smacznego

  • Like 1
Opublikowano

Pamietam,ze moja mama gotowała kasze na mleku,ale była pyszna,z sosikiem i ogóreczkiem. Ja gotuję na wodzie.

  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

"kaszę należy przebrać, wypłukać, osaczyć, wsypać do odpowiedniej ilości osolonego wrzątku z dodatkiem tłuszczu i gotować pod przykryciem na małym ogniu. Gdy kasza wchłonie całkowicie wodę, należy wstawić ją na ok. 20 minut do lekko nagrzanego piekarnika. Kaszy nie należy mieszać w czasie gotowania." (źródło: porat e-kobiety.pl dział gotuj z nami) Ja też uwielbiam kaszę nawet samą w sobie bez żadnych dodatków;) i także nie mieszam podczas gotowania a pomimo tego wcale się nie skleja. Ogólnie kasze oprócz smaku mają wiele wartości odżywczych:"Kasze są niezwykle cennym pokarmem, zachowują wszystkie wartości odżywcze ziaren i nasion, z których pochodzą. Im mniej kasza jest przetworzona tym jest zdrowsza. Dieta bogata w kasze dostarcza znaczne ilości skrobi, błonnika, witamin, szczególnie tych z grupy B oraz składników mineralnych takich jak fosfor, wapń, potas, magnez i żelazo. Kasze to również cenne źródło łatwo przyswajalnego białka. Kasze gruboziarniste wskazane są dla osób cierpiących na zaparcia, hemoroidy oraz polipy jelita grubego. Drobne kasze, typu manna polecane są chorym z ciężkimi nieżytami przewodu pokarmowego oraz rekonwalescentom na ścisłych dietach." czyli i smak i zdrowie:)

  • 1 rok później...
Opublikowano

A dlaczego z tłuszczem akurat? Kasza gryczana, fasola, bób, makaron, ziemniaki, ryz dziki lub afrykański, soja . . . trza diete urozmaicać kluskami lanymi Nie kupujcie kaszy w torebkach, bo za duzo piachu ma. lepiej na wage prazona albo w folii duza gramature i umyc porzadnie co by uzebienie na starsze lata lepsze miec. do tego świński kotlet rozbebłany, sarnina, dziczyzna, wołowina, owcze mięso lub z kozic górskich (wszystko pasuje i smacze nak kucharzycha dobrze przyrządzi i zamarynuje mięsiwo).

  • 6 lat później...
Opublikowano

Podzielę się z Wami wypróbowanym przepisem, dzięki któremu kasza gryczana zawsze wychodzi sypka.

 

1.5 szkl kaszy gryczanej

3 szkl wody

1 jajko

sól

olej

 

Kaszę wsypuję do miski, wbijam jajko i dokładnie mieszam. Następnie odstawiam na 30 min, żeby jajko na ziarenkach kaszy wyschło (co jakiś czas mieszamy). Nastawiam wodę, bo potrzebny będzie wrzątek. Rozgrzewam olej na głębokiej patelni, wrzucam kaszę i smażę ją na małym ogniu, ciągle mieszając i uważając, żeby się nie przypaliła (ok. 2 min). Zalewam kaszę wrzątkiem. Uważajcie na gorącą parę przy wlewaniu wody!!! Następnie solę i przykrywam patelnię pokrywką. Zostawiam na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Kasza będzie sypka i smaczna. Jest tak dobra że zajadam ją często bez żadnych sosów.

 

Smacznego

Też tak robię tylko nie dodaję oleju i wszystko robię w garnku w którym gotuje kasze :)

Podpatrzone lata temu jak jeszcze Kuroń miał swoje programy kulinarne :)

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.