Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
elmo_23

Kasza Gryczana Na Sypko

Rekomendowane odpowiedzi

Podzielę się z Wami wypróbowanym przepisem, dzięki któremu kasza gryczana zawsze wychodzi sypka.

1.5 szkl kaszy gryczanej

3 szkl wody

1 jajko

sól

olej

Kaszę wsypuję do miski, wbijam jajko i dokładnie mieszam. Następnie odstawiam na 30 min, żeby jajko na ziarenkach kaszy wyschło (co jakiś czas mieszamy). Nastawiam wodę, bo potrzebny będzie wrzątek. Rozgrzewam olej na głębokiej patelni, wrzucam kaszę i smażę ją na małym ogniu, ciągle mieszając i uważając, żeby się nie przypaliła (ok. 2 min). Zalewam kaszę wrzątkiem. Uważajcie na gorącą parę przy wlewaniu wody!!! Następnie solę i przykrywam patelnię pokrywką. Zostawiam na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Kasza będzie sypka i smaczna. Jest tak dobra że zajadam ją często bez żadnych sosów.

Smacznego

  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pamietam,ze moja mama gotowała kasze na mleku,ale była pyszna,z sosikiem i ogóreczkiem. Ja gotuję na wodzie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za wypróbowany przepis,bardzo lubimy kaszę z gulaszem i ogóreczkiem,wypróbuję na pewno.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

"kaszę należy przebrać, wypłukać, osaczyć, wsypać do odpowiedniej ilości osolonego wrzątku z dodatkiem tłuszczu i gotować pod przykryciem na małym ogniu. Gdy kasza wchłonie całkowicie wodę, należy wstawić ją na ok. 20 minut do lekko nagrzanego piekarnika. Kaszy nie należy mieszać w czasie gotowania." (źródło: porat e-kobiety.pl dział gotuj z nami) Ja też uwielbiam kaszę nawet samą w sobie bez żadnych dodatków;) i także nie mieszam podczas gotowania a pomimo tego wcale się nie skleja. Ogólnie kasze oprócz smaku mają wiele wartości odżywczych:"Kasze są niezwykle cennym pokarmem, zachowują wszystkie wartości odżywcze ziaren i nasion, z których pochodzą. Im mniej kasza jest przetworzona tym jest zdrowsza. Dieta bogata w kasze dostarcza znaczne ilości skrobi, błonnika, witamin, szczególnie tych z grupy B oraz składników mineralnych takich jak fosfor, wapń, potas, magnez i żelazo. Kasze to również cenne źródło łatwo przyswajalnego białka. Kasze gruboziarniste wskazane są dla osób cierpiących na zaparcia, hemoroidy oraz polipy jelita grubego. Drobne kasze, typu manna polecane są chorym z ciężkimi nieżytami przewodu pokarmowego oraz rekonwalescentom na ścisłych dietach." czyli i smak i zdrowie:)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A dlaczego z tłuszczem akurat? Kasza gryczana, fasola, bób, makaron, ziemniaki, ryz dziki lub afrykański, soja . . . trza diete urozmaicać kluskami lanymi Nie kupujcie kaszy w torebkach, bo za duzo piachu ma. lepiej na wage prazona albo w folii duza gramature i umyc porzadnie co by uzebienie na starsze lata lepsze miec. do tego świński kotlet rozbebłany, sarnina, dziczyzna, wołowina, owcze mięso lub z kozic górskich (wszystko pasuje i smacze nak kucharzycha dobrze przyrządzi i zamarynuje mięsiwo).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Podzielę się z Wami wypróbowanym przepisem, dzięki któremu kasza gryczana zawsze wychodzi sypka.

 

1.5 szkl kaszy gryczanej

3 szkl wody

1 jajko

sól

olej

 

Kaszę wsypuję do miski, wbijam jajko i dokładnie mieszam. Następnie odstawiam na 30 min, żeby jajko na ziarenkach kaszy wyschło (co jakiś czas mieszamy). Nastawiam wodę, bo potrzebny będzie wrzątek. Rozgrzewam olej na głębokiej patelni, wrzucam kaszę i smażę ją na małym ogniu, ciągle mieszając i uważając, żeby się nie przypaliła (ok. 2 min). Zalewam kaszę wrzątkiem. Uważajcie na gorącą parę przy wlewaniu wody!!! Następnie solę i przykrywam patelnię pokrywką. Zostawiam na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Kasza będzie sypka i smaczna. Jest tak dobra że zajadam ją często bez żadnych sosów.

 

Smacznego

Też tak robię tylko nie dodaję oleju i wszystko robię w garnku w którym gotuje kasze :)

Podpatrzone lata temu jak jeszcze Kuroń miał swoje programy kulinarne :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.