Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
basga

Jabłkowa Stefanka

Rekomendowane odpowiedzi

Przepisik mam od sąsiadki,dziś zrobiłam i oto efekt: 8 paczek herbatników typu petitki ok.1kg jabłek 1 kostka masła 1 szkl cukru 1 łyżeczka cynamonu Jabłka obrac,zetrzec na tarce,włożyc do naczynia,dodać resztę składników i podgrzewać do ich połączenia. Formę wyłożyć herbatnikami,pokryć częścią masy jabłkowej i powtarzać do wyczerpania składnikow. Schłodzić i polac polewą. Ja użyłam gotowej masy jabłkowej ze słoika,cukru już nie dodawałam ale wsypałam agrestową galaretkę a wierzchnią warstwę ułożyłam z herbatników w czekoladzie-niestety to był błąd,bo one nie nasiąknęły masą i są dość twarde.Tak to jest gdy się nie chciało robić polewy :razz:

post-4359-1172944013_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Może jutro zmiękną te herbatniki. Czasami potrzebny jest czas, bo chyba dzisiaj robiłaś to ciasto. Zastanawia mnie jednak, czy pozostałe warstwy herbatników nie staną się za bardzo mokre od tego nadzienia jabłkowego ? :grin: :razz: :shock: Dzięki za przepis.Renata :grin:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ciekawy przepis i szybki w wykonaniu,jabłka można dać ze słoika,chyba się skuszę na zrobienie tego ciacha :razz:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

RENIU-miałaś rację,dziś ciasto jest lepsze,te czekoladowe herbatniki zmiękły a te wewnątrz nie rozpłynęły się ale są ok.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No i zrobiłam to ciasto,ale troszkę inaczej,jedną warstwę zrobiłam tak jak w przepisie,a do drugiej porcji jabłek dodałam nutellę ze śliwek i przykryłam biszkopcikami.Na wierzch posypałam cukier puder.Teraz schładzam ciasto i potem będzie degustacja. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czekamy w takim razie na wrażenia i ocenę. Smacznego!!! :wink: :razz: :razz:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cisto jeszcze dobrze się nie schłodziło.ale już posmakowałam go i powiem,że jest bardzo smaczne,bardzo dobrze czuć wszystkie smaki,ale jeszcze nie do końca zmiękły ciasteczka,ale i tak dobre.Dziękuję za fajny i szybki przepis :wink: Pozdrawiam :razz:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Doruniu-no i jak smakuje ciasto na drugi dzień,zmiękły herbatniczki?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj ciasto smakuje super,ciasteczka ładnie zmiękły.Mieliśmy gości i wszyscy się zajadali i podziwiali,że takie proste,a zarazem takie smaczne.Dziękuję Basga za przepis,bo jest suuuuper. Pozdrawiam :grin: :grin: :grin:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No to się cieszę,że smakowało! Pozdrowionka.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No to robię na jutro,ciacho dobre na upał!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Basga z tego co widze i czytam to musi byc super ciacho a to maslo trzeba dac do garnka w ktorym podgrzewamy jablka?Czy mozna dac tylko sama galaretke?Czy dac i maslo i galaretke?

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja dałam i masło i galaretkę ale pewnie bez masła też wyjdzie,tak robiłam ciasto Zielone Jabłuszko/jest na forum.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.