Skocz do zawartości

Drożdżowy ślimak


Rekomendowane odpowiedzi

Dołączona grafika

Składniki:

2 szklanki mąki

20g drożdży

1 jajko

1/2 szklanki mleka

50g cukru (2 czubate łyżki)

50g masła

1 szklanka marmolady do nadziania (smak dowolny).

Całą mąkę przesiać przez sitko.

Zrobić zaczyn: wsypać do miski 2-3 łyżki mąki, zrobić dołek i pokruszyć do niego drożdże.

Następnie dodać ciepłe mleko powoli wlewając je do dołka. Wymieszać razem dokładnie.

Całość przysypać cienką warstwą mąki (2-3 łyżki).

Przykryć zaczyn ściereczką i odstawic w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.

Masło rozpuścić, ostudzić do temp. pokojowej i wymieszać z jajkiem też o temp. pokojowej.

Do wyrośniętego zaczynu dodac szczyptę soli, cukier i masło wymieszane z jajkiem.

Na początku mieszać drewnianą łyżką. Dodawać mieszając resztę mąki.

Następnie wyłożyć ciasto na stolnicę podsypaną mąką, wyrabiac je i uderzać dłońmi do momentu aż zrobi się gładkie.

Uformować kulę, przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość ok. 1/2 cm.

Ciasto posmarować marmoladą i zwinąć w tortownicy (jak muszlę ślimaka).

Dołączona grafika

Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

Piec w 190 - 200 stopniach ok. 30 minut .

Ps. Ciasto powinno dotykać brzegów tortownicy. Moja miała 27 cm i była za duża.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kolejny ciekawy przepis na drożdżowe ciacho,myślę że wart wypróbowania w przyszłości.Gratuluję ilka76 i mam pytanie czy to ty podajesz na forum ,,gotowanie''tyle ciekawych przepisów.POZDRAWIAM CIĘ

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja też dołączam się do tych pochwał. Slimak piękny!!! Dzięki za przepis. Bardzo lubię ciasta drożdżowe, szczególnie fantazyjne. Mam nadzieję, że dorzucisz jeszcze przepis tego typu. Pozdrawiam Cię cieplutko, Ilko 76. Renata :wink:

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bardzo mi miło, ze ślimak się podoba :wink: Niestety więcej przepisów na ciasta drożdżówe "fantazyjne" nie posiadam. Ciasta drożdżówe zaczęłam piec dopiero jakieś 2 m-ce temu więc nie mam jeszcze z nimi zbyt dużego doświadczenia.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • 2 lata później...

Ilko, przepis bardzo mi się podoba i napewno będę piekła to ciasto aczkolwiek nie tak zaraz bo teraz to ja jestem aktywna głównie w wątku Dieta Protal. Ale przede wszystkim bardzo Ci dziękuję za linka do forum kafejki, jak dotąd nie znałąm tego adresu a wydaje sie bardzo dobry.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.