Skocz do zawartości

Co Ciekawego Można Zrobić Z Miesa Mielonego?


ainoh7

Rekomendowane odpowiedzi

:D Witaj ainoh 7 a ja ci polecam PYSZNE PULPETY - 500g mięsa mielonego - 500g brukselki - 1 cebula -1 jajo -gałka muszkatałowa -sól -pieprz -namoczona bułka wykonanie: ugotować brukselkę w osolanej wodzie ale tak aby była twardawa mięso i wszystkie składniki wymieszać i moczyć ręce we wodzie i formować małe pulpety smażyć na oleju aż się zrumienią następnie: -25dkg pomidorów lub 3 szt średnie -0,5 szkl śmietany -2 jaja -ok 400g sera żółtego tartego -gałka muszkatałowa wykonanie naczynie żaroodporne lub rondel wysmarować posypać bułką tartą wyłożyć brukselkę na to klopsy polać drobno pokrojonymi pomidorami , - tarty ser przełożyć do miski włać śmietane wymieszaną z jajkami ,dodać do smaku sól,pieprz,gałkę wymieszać i polać tym klopsy posypać po wierzchu papryką ostrą ale może być słodka piec ok 30 min w tem. 150 -180 c. Danie jest syte i bardzo smaczne , :D :D Pozdrawiam i smacznego. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc później...

Z mięsa mielonego to po mojemu można wszystko zrobić a i tak zawsze wyjdzie... czy się rozwali, czy się trzymac będzie i tak będzie super...

Ale moja propozycja to dawno temu znalezione kotelty bałkańskie....

Do mięsa mielonego należy dodać jajko, cebulę SZCZYPIOREK i trochę ziół (ja proponuje BAZYLIĘ)

Nastepnie, uformowawszy niewielkie kulki, powkładać doń SER FETA...

Układamy to na wysmarowanej tłuszczem blasze, wrzucamy do pieca na jakieś 10 minut na 220 C i gotowe... podawać z KusKusem, albo inna kaszą... Sałatka grecka wydaje się być wówczas lekką przesadą, ale coś z oliwkami i pomidorami dopełni obraz obiadu...

Hardcorowcy mogą też smażyć, ale wówczas łatwiej o zrobienie z tego jakiejś dziwacznej mieszanki mięsa i rozpuszczonego sera...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy później...

Szybkie i sprawdzone danie: czosnek + papryka smażone na oleju, nastepnie dodajemy mieso mielone oraz warzywa marynowane posiekane w kostke (ja dodaje kabaczek, cukinie lub ogorki - ale zamarynowane tylko ich biale czesci, bez skorki), na koncu pokrojone w kostke ogorki konserwowe by danie mialo odrobine kwasowatosci i lekko twardej konsystencji. W miedzyczasie w miare potzreby dolewamy zalewe z warzyw konserwowych w celu przegotowania na sos. Na koncu odrobina musztardy i dużo koncentratu pomidorowego wraz z kostką bulionową. Calość dusimy i mamy pyszne danie. Caly sekret tkwi w odpowiednio dobranych warzywach

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 lat później...

Ja dodaję często do mięsa surówkę lub ketchup  i wodę mineralną. Do tego frytki.  ;-)

                                                                                               

                                                                                                                                                             Smacznego !

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja zazwyczaj z mięsa mielonego robię kotleciki, z różnymi dodatkami (prażonym słonecznikiem, pestkami dyni, mielonym lnem, pieczarkami, marchewką) ale najczęściej te tradycyjne i smakują mi one bardzo z mizerią i z ziemniaczkami, to taki jeden z ulubionych wakacyjnych zestawów obiadowych - oczywiście najlepiej smakuje jedzony na świeżym powietrzu  :biggrin:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.