Skocz do zawartości

Skrzydelka Po Japonsku


Rekomendowane odpowiedzi

Jezeli komus smakowala moja rybka, to moze skusi sie jeszcze na to danie. Wlasnie zrobilam je na dzisiejszy obiad by podac dokladne dane. 1 kg skrzydelek, (najlepiej palki lub ta srodkowa czesc), 1 jajko i maka , margaryna pol na pol z olejem do smazenia Skrzydelka jak sa cale pokroic na pol, maczac w roztrzpanym jajku, potem w mace i wkladac na rozgrzany tluszcz. Smazyc, az beda mialy zloty kolor po obu stronach. W trakcie smazenia przygotowac sos np. w blaszce do pieczenia ciast. Sos: 2-3 Lyzki duze sosu sojowego, 1/2 szklanki octu bialego 5% (jak macie ocet tylko 10% to dac 1/4szklanki octu i tyle samo wody) 2/3 szklanki cukru bialego Wszystkie skladniki wymieszac razem az do rozpuszczenia cukru, wkladac do tego sosu podsmazone skrzydelka, tak by byla w blaszce najlepiej tylko jedna warstwa. Wstawic do nagrzanego piekarnika 160C, piec ok. 40 min. Skrzydelka polewac sosem co 10- 15 min. Sa pyszne zimne i gorace a najlepsze na imprezy. Mozna podawac z surowka, ziemniakami, ale sa tez dobre z chlebkiem jak rowniez same bez niczego. Wazne!! NIE solic ani pieprzyc. Cukier z octem razem daje wysmienity smak. Zycze smacznego i czekam na Wasze opinie. majka

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • Odpowiedzi 35
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najczęściej odpowiadający w tym temacie

Najczęściej odpowiadający w tym temacie

Dodane obrazy

Kolejny ciekawy przepis! Wypróbuję na pewno, bo często mam gości i lubię wtedy zaskakiwać ich czymś nowym. Dziękuję Majeczko za przepis. :razz: :razz: :wink:

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wlasnie wrocilam z pracy a tu tyle milych uwag. Przyznam sie, ze ja robie te skrzydelka z 2 kg. ale na poczatek wyprobojcie z mniejszej ilosci, by przekonac sie o ich innosci. Na poczatku tez mialam mieszane uczucia co do tego przepisu, jednak dzisiaj jest to nasz gwozdz porgramu. Dzieki Renatko, Halinko i Jolu za mile uwagi. Dajcie znac jak Wam smakowaly, no i nie zapomnijcie zostawic kilka na nastepny dzien na sprobe!!! Pozdrowinia, majka

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przepis brzmi bardzo smakowicie,zastanawia mnie tylko tak długi czas pieczenia w sosie,skoro skrzydełka już były usmażone. Może wystarczy zalać je tym sosem i odstawić/tak jakby zamarynować/,co myślicie?

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No racja-zasugerowałam się tym,że ja skrzydełka smażę we frytownicy i jak się zrumienią to są gotowe,być może na patelni tak szybko nie dojdą,ale i tak w/g mnie jak na skrzydełka to 40minut to sporo.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kochani, tak jak wczesniej podalam skrzydelka sie smazy NA tluszczu a nie w tluszczu, czyli sa one zarumienione, ale nie usmazone. Gdy bedziecie przekladac je do sosu, tu i tam zauwazycie surowe miejsca, dlatego czas podalam 40 min. Mysle, ze 30 min tez wystarczy. Ja osobiscie robilam z 2 kg. wiec 30 min bylo za malo kiedy sprawdzalam. Zreszta sami sie przekonacie, kiedy zdecydujecie sie na ich zrobienie. Mysle ze 10 min dluzej w piekarniku im nie zaszkodzi. Elu 52, uwazam, ze te skrzydelka sa "warte grzechu" szczegolnie kiedy idzie o imprezy, bo sa podzielne i kazdy moze posmakowac. Halinko, a Tobie ogromne DZIEKI za szybka odpowiedz dla Basga. Roznica czasu miedzy nami powoduje, ze nie moge napisac wczesniej, za co wszystkich b. przepraszam. pa majka

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jolciu !!! dzieki ogromne za zalaczone zdjecie i Twoja opinie. Jestem mile zaskoczona, ze tak szybko je zrobilas. Najbardziej jednak cieszy mnie fakt ze Ci smakowaly. My tez je bardzo lubimy a do tego, oprocz skrzydelek nie ma nic kosztownego w dodatkach. Pozdrawiam i dziekuje raz jeszcze, pa ....majka.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Majeczko, własnie wyjęłam skrzydełka z piekarnika. Są naprawde bardzo smaczne, jedno wcięłam gorące!!! Reszta czeka na obiad dla rodziny ale napewno będą smakowały.Są takie inne. Muszę powiedzieć, że odkąd gotuję ze SMACZNYM ,mało co zostaje i zawsze smakuje, a bywało różnie,,,, Ania

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Aniu! Dzieki i Tobie za podzielenie sie swoja opinia. U mnie jest podobnie, gdy wyjmuje je z piekarnika, to dzieci rece sa w mojej goracej blaszce. Potem na drugi dzien biora ze soba do szkoly zamiast drugiego sniadania i 2 kg. znikaja w mgnieniu oka. A ja od kiedy odkrylam te stronke, to nauczylam sie piec wspaniale ciasteczka. Pozdrowienia, majka

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.