Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
ainoh7

Barszcz Czerwony

Rekomendowane odpowiedzi

jak zrobic dobry barszcz czerwony z buraków? taki nie słodki tylko taki jak do krokietów... prosze o pomoc

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

No to może ja zacznę z tym barszczem.Robię tak. *1,5 l wody *kawalek mięsa z kościa(jeżeli nie mam kostka rosołowa) *wloszczyzna *0,5 kg buraków *cebula *buteleczka kwasu burakowego(do zakwaszenia,jak nie mam,kwasek cytrynowy) *sól,pieprz,listek,cukier,2 ząbki czosnku,majeranek Ugotować wywar.Osobno ugotować czerwone buraki,w skórce(przedtem dobrze wyszorować)Gdy są miękkie cieniutko pokroić w plasterki, lub zetrzec na tarce o dużych otworach.Włożyć do wywaru,powoli gotować(jak rosół),przyprawic czosnkiem,pieprzem,majerankiem,kwaskiem. Przecedzić przez sitko,podawać z "Jaśkiem",jajkiem na twardo,krokietami,uszkami itp.-gotowe. PS.Zamiast buraków można tez użyć gotowego koncentratu burakowego :smile:

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Zapomniałem!-Przed krojeniem buraków oczywiście obrać ze skórki :smile:

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

JA JAK GOTUJE BARSZCZ CZERWONY TO NA SAMYM KONCU DODAJE DO NIEGO STARTE ALE NA NAJDROBNIEJSZYCH OCZKACH (TAK JAK NA PLACKI ZIEMNIACZANE) BURACZKI CZERWONE DZIEKI CZEMU BARSZCZ MA PIEKNY KOLOR I JET GESTY TAK ZA NIE TRZEBA DODAWAC MAKI

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

witam mój barszczyk czerwony robie podobnie jak mac1 gotuję rosołek na kości z jarzynkami doprawiam wmiarę do smaku . Świerze buraczki obieram kroje na plastry i kropie octem odstawiam na ok 20 min one puszczą kolorek, jak mam juz rosołek gotowy ,ugotowane jarzynki ,zalewam nim te buraczki skropione octem zagotuję dodaję do smaku troszkę gotowca winiary i jest pycha !!!!! cały wic polega na tym żeby buraczków nie gotować bo one tracą kolor tylko zagotować i wyłączyć . jest piekny naturalny kolor i smaczny

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Mój barszczyk wygląda tak: -2 litry rosołu -paczka suszonych buraków 10 dag -trochę octu,pieprz Do garnka wrzucam buraczki,zalewam rosołem.Gdy się zagotuje dodaję octu, pieprzu i gotuję na wolniutkim ogniu ok.15 minut.Następnie przecedzam przez sito dopełniam do objętości 2 litrów i doprawiam jeśli czegoś brakuje. Barszcz ma piękny kolor i nie trzeba już nic dodawać.Gotuję taki już kilka lat i nie zamieniłabym suszonych buraków na zwykłe.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Bardzo dobry pomysł z tymi suszonymi burakami-sama jeszcze tak nie robiłam ale to się zmieni ;) . Nieraz mam ochotę na barszcz a tu nie ma buraków i z zupki nici ;) a takie to mogą leżeć i sobie czekać na zużycie,nie zwiędną ani się nie zepsują ;) . Dzięki Jolu za podpowiedż.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Podobno można :) Ja mam taki przepis, ale jeszcze z niego nie korzystałam :-( 50 dag czerwonych buraków ok. 1 litr przegotowanej i ostudzonej wody 1 płaska łyżeczka soli 3 ząbki czosnku 4 ziarenka pieprzu 4 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe szczypta cukru kawałek imbiru (niekoniecznie) kawałek korzenia selera kawałek korzenia chrzanu Czerwone buraki dokładnie umyć, wyszorować szczoteczką i pokroić w plasterki (można je też obrać ze skórki). Ułożyć w kamiennym garnku (można też w szklanym słoju). Do wody należy dodać sól, zmiażdżone ząbki czosnku, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, cukier oraz pokrojony w plasterki imbir, seler i chrzan. Dokładnie razem wymieszać i zalać buraki (woda powinna zakryć buraki). Tak przygotowany garnek przykryć np. gazą. Odstawić w ciepłe miejsce na 7 dni. Po tym czasie jeśli na powierzchni płynu zrobi się piana należy ją delikatnie usunąć łyżką. Później gotowy zakwas przelać do czystych butelek (można też do małych słoików). Dokładnie zakręcić i przechowywać w chłodnym miejscu (np. w lodówce - podobno mogą w niej stać nawet kilka miesięcy). Taki zakwas buraczany można też pić prosto z butelki - jest bardzo zdrowy, a zatem smacznego :sad:

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.

×