Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
elmo_23

Pyszne Cannelloni

Rekomendowane odpowiedzi

CANNELLONI

1 opakowanie makaronu Cannelloni

0,5 kg mięsa mielonego

1 cebula

5 pieczarek

1 marchewka

pół czerwonej papryki

pół szklanki mrożonego groszku

1 puszka pomidorów

przecier pomidorowy

sól, pieprz, zioła prowansalskie

20 dag strtego żółtego sera

2 szkl mleka

1 łyżka mąki

olej do smażenia

1 łyżka masła

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie, dodajemy mięso, przyprawy i dusimy. Pieczarki i marchew szatkujemy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do mięsa. Pod koniec duszenia dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i ugotowany wcześniej groszek. Na końcu dodajemy pomidory z puszki, a sok pozostawiamy do sosu. Doprawiamy jeszcze do smaku i odstawiamy do ostygnięcia.

Roztapiamy masło i zrumieniamy na nim mąkę. Następnie dolewamy mleko, sok z pomidorów i 2 łyżki przecieru pomidorowego. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.

Do przestudzonego farszu dodajemy garść startego sera. Farszem napełniamy makaronowe rurki i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Jeżeli zostało nam trochę farszu, to dodajemy go do sosu. Polewamy sosem makaron i posypujemy serem. Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200*C na ok 50 min. Pod koniec pieczenia sprawdzamy widelcem czy makaron jest już miękki, jeżeli tak to zedjmujemy pokrywkę i zapiekamy jeszcze 3 min, żeby ser był chrupiący.

post-3237-1174855940_thumb.jpg

post-3237-1174856025_thumb.jpg

post-3237-1174856113_thumb.jpg post-3237-1174856575_thumb.jpg

Smacznego :smile:

  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witaj!!! Pyszne jest to cannelloni.Robilam je juz wiele razy.Przepis dostalam od kolezanki. Goraco pozdrawiam :smile:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witaj Elmo! Rurki były kiedyś moim popisowym daniem. Odkąd jestem na forum wszystkie dania są popisowe... Mój przepis jest bardziej prosty w wykonaniu ale Twój bardzie wykwintny. Ja serwuje tak: mięso mielone+tarta bułka+jajko+masa przypraw/vegeta, oregano, bazylia, estragon i mieszanka gyros/ tak przygotowanym mięsem napełniam rurki i polewam go sosem /2puszki pomidorów+szklanka wody+1łyzka koncentratu pomidorowego+2ząbki czosnku+cukier+sół+vegeta/, zagotować i dusić do uzyskania gęstego sosiku Reszta podobnie jak w Twoim przepisie... pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witaj Zuziorku! Następnym razem wypróbuje twój przepis na Cannelloni. Brzmi ciekawie i na pewno jest równie smaczny. Podobnie jak ty uważam, że to forum jest najlepsze. Bardzo lubię gotować, a na Smacznym jest mnóstwo ciekawych i prostych w wykonaniu przepisów. Ponadto można dzielić się nowymi spostrzerzeniami i korzystać z doświadczenia innych. Pozdrawiam :smile:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przyznaję ,że Canneloni to pyszne danie.Cała moja rodzinka je uwielbia.Elmo zdjęcia są super.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

witam! robiłem to Cannelloni w ten weekend: rzeczywiście bardzo smaczne! dziękując za przepis serdecznie pozdrawiam! post-5244-1176707874_thumb.jpg post-5244-1176707880_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Już drugi raz robiam to cannelloni na obiad - moja córka nie może się normalnie najeść :razz: . Jest super - dzięki za fajny przepisik :grin:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Robiłam kiedyś Cannelloni tyle że z masą szpinakowo-twarogową ale wszystkiego trzeba spróbować :grin:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

:grin:  Witaj Elmo dziś zaserwowałam Cannelloni  i przyznaje że jest rewelacyjne , córka pytała mnie jeszcze nie dokończywszy jednego kiedy zrobie znowu takie dobre hihihi podałam je z sałatą ze szczypiorkiem i śmietaną :shock:  Dziekuje i pozdrawiam. :razz:

post-4684-1182693572_thumb.jpg

post-4684-1182693630_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Powiedzcie,czy obgotowujecie ten makaron czy napełniacie farszem i on potem gotuje się w tym sosiku?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

:shock:  Nie obgotowuje ,podczas nadziewania juz mięknie a podczas pieczenia robi się miększy :razz:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.